Skotský ostrov Eigg chce být energeticky nezávislý

Skotský ostrov Eigg

Skotský ostrov Eigg Zdroj: CC BY 2.0: sandyseek via Flickr

Obyvatelé malého skotského ostrovu Eigg v souostroví Hebridy se rozhodli zcela odtrhnout od konvenčních zdrojů energie. Ruší dieselové generátory a plně sázejí na větrné, solární i vodní elektrárny.

Ostrov Eigg se dostal do britských celostátních médií už jednou v 90. letech, kdy si obyvatelé svůj ostrov koupili za 1,5 milionu liber.

Protože ostrov není součástí britské rozvodné elektrické sítě, museli se nejdřív spolehnout na generátory. Teprve v roce 2008 fungovala na ostrově rozvodná síť, která dovedla elektřinu k několika desítkám místních domů a veřejných budov.

Skotský ostrov EiggSkotský ostrov Eigg | CC BY-SA 2.0: monkeypuzzle via Flickr

V poslední době se však ostrov zbavuje i generátorů. Eigg má totiž ideální předpoklady pro využívání energie z obnovitelných zdrojů – místní proto provozují větrné, solární i vodní elektrárny, které pro ně vyrábějí čistou levnou elektřinu.

Na zprovoznění místní elektrické sítě z obnovitelných zdrojů přispěla britská vláda i Evropská unie. Náklady se vyšplhaly na přibližně dva miliony liber. Výhodou je, že hrstka místních obyvatel nepotřebuje zvlášť vysoký výkon. I přesto je odběr pro soukromníky omezen na 5 kW výkonu a na 10 kW pro komerční budovy.