Skotští nacionalisté podpoří kampaň za setrvání Británie v EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Skotští nacionalisté hodlají podpořit kampaň za setrvání Británie v Evropské unii. V závěru sjezdu Skotské národní strany (SNP) to dnes oznámila jejich šéfka Nicola Sturgeonová, která zároveň obvinila premiéra Davida Camerona z váhavého přístupu vůči euroskeptikům mezi jeho konzervativci.

„David Cameron si může pohrávat s naším místem v Evropě, ale buďte si jistí, že SNP povede kampaň za to, aby Skotsko a Spojené království zůstaly v Evropské unii,“ řekla Sturgeonová. Skotská vůdkyně kritizovala Camerona, že není s to jasně a přesně formulovat, co se vůbec snaží vyjednat za ústupky od EU, které by byly důvodem pro Británii k setrvání v unii.

Cameron, který slíbil uspořádat do konce roku 2017 referendum o setrvání Británie v EU, zatím neupřesnil, až kam je připraven se svými požadavky zajít. Jedním z témat je britská snaha omezovat imigraci občanů ostatních zemí Evropské unii, což se v Bruselu i v členských zemích zatím setkávalo s odmítavým přijetím.

Nové hlasování

Skotští nacionalisté přilili v otázce referenda oleje do ohně prohlášením, že pokud by Británie opustila EU a ve Skotsku se většina voličů přiklonila přitom pro setrvání v unii, nešlo by se vyhnout novému hlasování ve Skotsku o setrvání ve svazku s Británií.

V loňském referendu vyhráli stoupenci setrvání Skotska v Británii poměrem 55 ku 45 procentům. Od té doby však popularita SNP dále stoupla a o možnosti dalšího referenda se mluví stále častěji.