Skotští separatisté posilují, potvrdil další průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Tábor příznivců skotské nezávislosti s blížícím se datem hlasování roste, dokazuje další průzkum veřejného mínění. Podle aktuální sondáže agentury TNS se pro odtržení vyslovilo 38 procent dotazovaných, pro setrvání v unii s Londýnem 39 procent a zbývajících 23 procent dotazovaných se ještě nerozhodlo.

Výsledek průzkumu, kterého se zúčastnilo 990 lidí, ukazuje na těsný rozdíl mezi příznivci a odpůrci samostatného Skotska. To dokládá i sondáž agentury YouGov pro nedělník The Sunday Times, ve které se pro nezávislost vyslovilo 51 procent dotázaných, proti jich bylo 49 procent.

Průzkum YouGov, který byl zveřejněn o uplynulé neděli, způsobil otřes na finančních trzích - libra klesla na nejnižší hodnotu za posledních deset měsíců.

Londýn se snaží skotské voliče přesvědčit, aby po 307 letech svazku s Anglií ve spojení pokračovali. Britský ministr financí George Osborne krátce po zveřejnění výsledků průzkumu YouGov řekl, že vláda chystá rozšířit autonomii Skotska v oblasti daňové politiky, výdajů a sociální politiky.

V referendu 18. září budou lidé odpovídat na otázku: Mělo by být Skotsko nezávislou zemí? Pokud by zastánci nezávislosti zvítězili, budou následovat jednání o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o osudu britských jaderných ponorek, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku. Nezávislost by pak vstoupila v platnost pravděpodobně 24. března 2016.