Sliby nestačí, musíte své závazky splnit, vzkázaly Řecku EU a MMF

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond požadují od Řecka další výdajové škrty a uskutečnění dávno dohodnutých reforem. Podmiňují tím svůj souhlas s novým záchranným balíkem, bez něhož by Řecko muselo vyhlásit bankrot. Plyne to z dokumentů, které dnes získala agentura Reuters.

Řecko musí přesvědčit mezinárodní věřitele, že se snaží realizovat dohodnuté reformy a úspory. Partneři jsou stále nervóznější z toho, že i přes mohutnou finanční pomoc a stále nové plány úspor se situace země v podstatě nezlepšuje. Zavádění dalších úspor a reforem vázne zejména proto, že v dubnu se v zemi konají parlamentní volby. Věřitelé se také obávají, že nová vláda se dohod nebude držet.

„Řecko se nemůže jen zavazovat, musí také své sliby plnit. Ne všechny závazky byly splněny. To je pro důvěru jedna z klíčových věcí,“ řekl dnes na Světovém ekonomickém fóru v Davosu německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Podle dokumentu, v němž EU a MMF nastínily plán dalších reforem v Řecku, by vláda měla v rámci dodatkového rozpočtu snížit letošní výdaje o další zhruba jedno procento hrubého domácího produktu, tedy o něco přes dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun). Tím by si zajistila splnění letošního cíle ve snižování rozpočtového deficitu. „Trojka“, tedy Evropská komise, Evropská centrální banka a MMF, navrhují výrazné škrty výdajů na obranu a zdravotnictví a zrušení nadbytečných státních institucí.

Věřitelé také chtějí přimět Řecko k přijetí odkládané reformy doplňkových penzí a zajistit naplnění plánu propuštění pětiny státních úředníků. Požadují rovněž, aby vláda dokončila proces otevírání kvótami a licencemi uzavřených profesí jako právníků nebo lékárníků. Vláda také podle trojky musí předložit zákony, které zpružní mzdy a posílí otevírání trhů zboží a služeb, uvádí dokument. Mluvčí řecké vlády Pantelis Kapsis uvedl, že vláda se o několika bodech bude snažit vyjednávat.

Další podmínkou toho, aby EU a MMF poskytly Řecku nový úvěrový balík v předpokládané sumě 130 miliard eur, je dohoda se soukromými věřiteli na seškrtání řeckého soukromého dluhu o 70 procent. Evropští činitelé dnes byli ohledně rychlého sjednání dohody velmi optimističtí.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes k večeru uvedl, že Řecko je od dohody „jen jeden krok“. Podle jednoho z řeckých představitelů by měla být dohoda s věřiteli sjednána do neděle. Řecké ministerstvo financí sdělilo, že Řecko chce formálně předložit všem soukromým věřitelům dohodnutou nabídku na výměnu dluhopisů do 15. února.