Slováci oživují motorové oleje

olej (ilustrační foto)

olej (ilustrační foto) Zdroj: Kolaz E15

Vědci ze Slovenska přišli na způsob, jak prodloužit životnost motorového oleje. Z použité kapaliny odstraňují nečistoty a znehodnocené složky. Poté, co projde speciálním procesem, se může vrátit zpět do motoru. Neztratí přitom žádné z vlastností, které potřebuje. Výzkum trval dva roky.

„Pomohla nám firma Konzeko, která má oprávnění pro sběr a zpracování těchto nebezpečných odpadů. My jsme v laboratoři vzorky zpracovávali a vlastnosti produktů regenerace testovali,“ říká Pavol Timár ze Slovenské technické univerzity v Bratislavě, který výzkumnému týmu šéfoval. Vzorky oleje testovali také v laboratořích slovenské rafinerie Slovnaft.

Patent má vysokou hodnotu. Logistické nebo spediční firmy díky němu ušetří až miliony eur na výdajích. Evropská unie navíc plánuje zvyšovat využívání odpadů. Olej je v tomto případě zvláštní kapitola. Produkce technických kapalin totiž roste rok za rokem. Jejich likvidace či recyklace jsou přitom velmi obtížné.

Ve snaze snižovat ekologickou zátěž technického oleje plánuje Brusel podpořit možná řešení štědrými dotacemi. Slovenská firma Konzeko má tak trumf v rukávu. Filtrování oleje sníží ekologické daně a přitáhne evropské dotace.

Zájem o vynález avizují i okolní země. „Přihlásili jsme to i do Polska a Maďarska. V Polsku je již řízení úspěšně ukončeno a technologii tam bude udělen patent. V Maďarsku je řízení ve finálním stadiu a vypadá to, že i tam patent získá,“ tvrdí Timár.

Samotní výzkumníci získali svou prací peníze na další vylepšování. Po olejích se chtějí postupně zaměřit i na další kapalné odpady především z automobilového průmyslu. „Zejména na zhodnocení brzdových či chladicích kapalin, případně kapalných produktů z pyrolýzy pneumatik,“ dodal Timár.