Slováci: Polsko se po volbách vzdálí EU a přiblíží Visegrádu

volby v Polsku

volby v Polsku Zdroj: ctk

Polsko se po víkendových volbách, ve kterých zvítězila opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) vzdálí Evropě, ale přiblíží se k zemím takzvané visegrádské skupiny, do které patří také Česko, Maďarsko a Slovensko. Předpovídá to slovenský tisk.

Vláda konzervativců bude nepochybně euroskeptičtější a nacionalističtější, což může zhoršit vztahy s Bruselem i s Německem. Naopak, PiS usiluje o posílení pozice visegrádské čtyřky (V4). Zejména pokud jde o uprchlickou krizi, Polsko se posune blíže k názorům (slovenského premiéra) Roberta Fica, (maďarského premiéra) Viktora Orbána či (českého prezidenta) Miloše Zemana,“ uvedl list Sme.

Také podle Denníku N nástup PiS k moci spojí region V4, zejména v otázce imigrační krize. „Slovensko, Česko a Maďarsko jsou tvrdí kritici přijetí imigrantů a hlasovaly proti kvótám EU na jejich přerozdělení. Kriticky se předtím vyjadřovala i dosavadní polská vláda, nakonec ale souhlasila s přijetím 7000 uprchlíků v Polsku,“ napsal list.

Zároveň upozornil, že předseda PiS Jaroslaw Kaczyński se postavil proti přijímání běženců a že před volbami varoval v souvislosti s uprchlickou krizí před rozšířením nebezpečných chorob v Polsku.

Podle Sme i v případě, že by PiS nezískala kýženou většinu v dolní komoře polského parlamentu a byla nucena přibrat do koalice menšího partnera, na základním obrazu úplné dominance, které nastolilo nedělní hlasování polských voličů, to nic nezmění. Deník připomněl, že ze zemí V4 jednobarevné kabinety vládnou v Maďarsku a na Slovensku.

Petr Horký: Unijní šprt se vrací na hanbu