Slováci váhají nad soupeřem pro Fica

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK - Michal Dolezal

Favoritem slovenských prezidentských voleb zůstává necelé dva měsíce před jejich konáním premiér Robert Fico. Zajímavější ale bude sledovat, kdo se s ním v rozhodujícím duelu utká. V průzkumech si stabilně dobře stojí nezávislý uchazeč Andrej Kiska, který oznámil kandidaturu jako první. Za ním je v současnosti Milan Kňažko, který naopak ohlásil účast až na konci listopadu. Bez šance není ani další nestranický adept Radoslav Procházka.

Aktuální šetření veřejného mínění jsou nepříjemná pro opoziční strany. Ty do boje nepostavily společného kandidáta. Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Most-Híd se ale už před časem dohodly na podpoře Pavla Hrušovského. Ještě v listopadu měl v jednom z průzkumů přes patnáct procent a bylo zcela reálné, že by se právě on mohl utkat s Ficem ve druhém kole. Před Vánocemi se za něj navíc postavila i dlouho váhající SDKU-DS.

V lednu však šly preference Hrušovského razantně dolů. Agentura Focus mu naměřila 8,2 procenta, Median dokonce jen 5,7. Podle expertů za propad Hrušovského může právě nástup Kňažka, ale také Gyuly Bárdose ze Strany maďarské komunity, která je rivalkou Mostu-Híd. „Jediné, na čem mi záleží, je získat pro sebe co největší podporu a nezaobírat se jinými kandidáty,“ napsal Hrušovský k tématu ve včerejší on-line diskuzi deníku Sme.

Šance podle průzkumu veřejného míneníŠance podle průzkumu veřejného mínení | Agentura Focus

Dobře si přitom nestojí ani kandidát Svobody a Solidarity Peter Osuský, živoří kolem procenta. Relativně výrazným fenoménem voleb zato začíná být uchazečka Obyčejných lidí Helena Mezenská. Její volání po přímé demokracii a přehodnocení členství Slovenska v NATO a EU jí zatím zajišťuje podporu zhruba pěti procent lidí.

Sociolog Pavel Haulík však míní, že pro 15 kandidátů bude rozhodující až poslední fáze kampaně, kdy se povedou debaty v médiích. „V těchto volbách hodně závisí na tvořivosti kandidátů a jejich týmů. Ale i na náhodě, jak se věci vyvinou, vzhledem k tomu, že nabídka je na naše poměry extrémně široká,“ řekl deníku Pravda.