Slovenská Nagyová? Slováci se ptají, kde vzala Ficova podřízená na byt a Audi

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico odmítá poskytnout informace o pracovní náplni a platu své podřízené Jany Halászové, se kterou ho bulvár nedávno vyfotografoval v choulostivé situaci. Média se od té doby ptají, zda není jeho dlouholetá asistentka zvýhodňovaná. Poukazují na to, že vlastní hypotékou nezatížený byt v Bratislavě a jezdí v Audi.

Sedmadvacetiletá Halászová pro osmačtyřicetiletého Fica pracovala už v době jeho prvního kabinetu, a později i v opozici. Nyní znovu působí na Úřadu vlády a jezdí s ním i na služební cesty do zahraničí. Větší pozornost však vzbudila až poté, co se na veřejnosti objevily fotografie, kdy se s premiérem v noci důvěrně loučí v autě.

Ficův tiskový odbor odmítá podat o Halászové bližší údaje s tím, že zákon dovoluje státním organizacím zveřejňovat jen platy řídících pracovníků. „Jelikož nejde o řídícího pracovníka, její platové náležitosti jsou, podobně jako u jiných pracovníků státní správy, chráněné zákonem,“ konstatoval. Dotazy na původ svého majetku odmítá zodpovědět i Halászová.

Novináři se ptají, zda by případná aféra ženatého Fica mohla mít i bezpečnostní dopad. „Bezpečnostní riziko vzniká tehdy, pokud by kvůli utajování mimomanželského vztahu bylo možné vyvinout na osobu takový tlak, že by na jeho základě vyzradil utajovanou skutečnost,“ domnívá se někdejší šéf slovenského Národního bezpečnostního úřadu Ján Mojžiš. Politologové se každopádně domnívají, že kauza premiérovi ani na konzervativnějším Slovensku u voličů zřejmě příliš neublíží.