Slovenská opozice si oblíbila romské vsi

Romské děti na košickém sídlišti Luník IX

Romské děti na košickém sídlišti Luník IX Zdroj: profimedia.cz

Lídr Obyčejných lidí Igor Matovič a jeho kolega Alojz Hlina se nedávno rozhodli projet slovenské romské osady a popřemýšlet tam, jak by se dala řešit problematika menšiny. A stejné prostředí je očividně lákavé i pro další politický subjekt na živořící opoziční scéně.

V květnu zvolený šéf Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany (SDKU-DS) Pavol Frešo v něm nedávno uspořádal tiskovou konferenci na téma černé výstavby. Obě politické aktivity ale zatím vyvolaly spíše vnitrostranické sváry.

Matovič a Hlina nazvali svou prázdninovou cestu Tour de Roma. Za pět dní objeli v karavanu pět osad. „Přijeli jsme lidem říct, že se nemohou chovat jako prasata. Když si totiž člověk vytváří většinový obraz o Romech, představí si Luník IX. A když Luník IX., tak tuny bordelu vysypaného pod okny,“ líčil Matovič serveru Aktuálne.sk na poslední zastávce, kterou bylo zmíněné košické sídliště. Reakce na návštěvu nebyly nejvřelejší. „Dejte nám elektřinu,“ žádali podle slovenských médií politiky místní. „Až si uklidíte,“ odvětil Matovič. Další lidé si stěžovali, že nejsou cvičené opice, aby je někdo chodil pozorovat. Padaly i nadávky.

Matovič s Hlinou se navíc dostali kvůli tématu do vzájemného sporu. Neshodují se na podobě navrhovaných řešení, uspořádali dokonce oddělené tiskové konference. Zdá se, že Matovič je smířlivější a ze současného špatně fungujícího soužití většiny s menšinou viní především dlouhodobou neschopnost politiků udělat něco pro zlepšení situace.
„Podpora státu by měla končit u dvou nebo tří dětí. V některých komunitách se děloha stala výrobním prostředkem,“ řekl na svém brífinku radikálnější Hlina. Porodné přímo označil za „ďábelské peníze“.

Neshodou mezi představiteli partaje skončila i tisková konference SDKU-DS v osadě v Plaveckom Štvrtku. Její náplní byla otázka, jak by měl stát konat ve věci černých staveb. Frešo navrhuje zákonnou povinnost jejich bourání.

Neúspěšná kandidátka na předsedkyni strany po odchodu Mikuláše Dzurindy Lucia Žitňanská nemá sice problém s obsahem návrhu, ale vadí jí jeho prezentace. Považuje ji za populistickou. „Takováto forma SDKU spíš rozděluje, než spojuje,“ podotkla.