Slovenská policie obvinila finančníka a spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka z korupce

Slovenská policie zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz spolumajitele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka.

Slovenská policie zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz spolumajitele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. Zdroj: profimedia.cz

Slovenská policie zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz spolumajitele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka.
Spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák
Penta
Penta
5
Fotogalerie

Slovenská policie podle portálu Aktuality.sk zadržela a obvinila z korupce a z praní špinavých peněz spolumajitele česko-slovenské finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka. V bratislavském sídle Penty desítky policistů zároveň zahájily odpoledne rozsáhlou razii. Případ patrně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých politiků a úředníků na Slovensku Pentou v letech 2005 a 2006.

Česko-slovenská finanční skupina Penta Investments policejní zásah ve svém bratislavském sídle i informaci, že její spolumajitel Jaroslav Haščák byl obviněn potvrdila. Označila však vznesení obvinění za „neopodstatněné a nepřiměřené“ a policejní zásah kritizovala jako „nepřiměřenou a neopodstatněnou demonstraci síly“.

Kromě jednoho z nejbohatších Slováků Haščáka policie podle portálu obvinila i bývalého ředitele kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby (SIS) Ľubomíra Arpáša a jeho choť, která v minulosti rovněž pracovala pro tajnou službu.

Portál Aktuality.sk napsal, že Arpáš vynesl z SIS nahrávky z odposlechů bytu, kde se Haščák setkával s politiky a úředníky a kde se hovořilo o provizích či úplatcích. Nahrávky prý Arpáš prodal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s chotí založili společnost, která dostala od jedné z Haščákových firem 194 tisíc eur (pět milionů korun) za fiktivní analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informace a analýzy odevzdával někdejšímu šéfovi tajné policie StB v komunistickém Československu Alojzi Lorencovi, který spolupracoval s Pentou.

Nahrávka o délce zhruba 39 hodin z odposlechů v aféře Gorila unikla do slovenských médií loni. V roce 2018 ji zajistila slovenská policie při domovních prohlídkách stíhaného podnikatele Mariana Kočnera.

Korupční aféra Gorila vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila, které podle nepotvrzených informací vypracovala SIS na základě odposlechů bytu v širším centru Bratislavy. Kauza se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků Pentou výměnou za její vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Penta nekalé jednání v případu od začátku popírá.

Penta podniká ve zdravotnictví, realitách i médiích

- Současná významná středoevropská investiční skupina začínala v roce 1994 jako obchodník s cennými papíry. Dnes působí v řadě oblastí, zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a v poslední době i v médiích. Mezi její nejznámější investice v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna nebo mediální dům Vltava Labe Media. Letos Penta Investments prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol.

- Zlomovým obchodem se pro Pentu stala koupě společnosti VÚB Kupón v roce 1996. Největší investiční fond na Slovensku s hodnotou aktiv kolem devíti miliard slovenských korun (polovina se nalézala v ČR) získala asi za pětinu jeho hodnoty. Jak sama uvádí, bylo to s použitím cizích zdrojů díky fondu rizikového kapitálu z londýnské skupiny Regent. Následné transakce s podíly ve firmách daly vzniknout současné Pentě.

- Skupina zaměstnává na 46.000 lidí a působí ve více než deseti evropských zemích. Svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě. Loni skupině klesl čistý zisk o osm procent na 265 milionů eur (6,9 miliardy Kč). Tržby se snížily stejným tempem na 6,9 miliardy eur (přes 180 miliard Kč). Celková aktiva portfoliových společností se zvýšila o 800 milionů eur na 11,2 miliardy eur. Hospodářský výsledek nejvíce ovlivnily společnosti Dr.Max a Fortuna, výrazně pak přispěla Penta Real Estate.

- Penta Real Estate dokončila podle výroční zprávy za loňský rok například 452 bytových jednotek v lokalitách Waltrovka a Bory Home a dalších 1605 jednotek staví v komplexech Sky Park, Terasa, Waltrovka, Maison Ořechovka a Bory Home. Firma otevřela kancelářskou budovu SmíchOFF v Praze a pokračovala ve výstavbě projektu Churchill II. V Bratislavě pak dále budovala Sky Park Offices. Jako developer má za sebou Penta například výstavbu komplexu Florentinum v centru Prahy, nedávno také vypsala architektonickou a urbanistickou soutěž na podobu náměstí u Masarykova nádraží na křížení ulic Havlíčkova, Na Florenci a V Celnici. Kolem nádraží firma chce postavit novou čtvrť.

- Další klíčovou investicí je síť lékáren Dr. Max, s níž Penta podniká od roku 2004 a která je jedním největších řetězců svého druhu v Evropě. V roce 2005 skupina ovládla sázkovou kancelář Fortuna (původní čtyři majitelé za ni dostali 2,4 miliardy korun). Mezi výrazné obchody patřil i vstup do Severomoravských vodovodů a kanalizací v roce 2003, na jejichž prodeji španělskému investorovi později firma vydělala zhruba čtyři miliardy korun.

- Penta je aktivní také v medicíně, na Slovensku vlastní zdravotní pojišťovnu nebo síť regionálních nemocnic, zdravotnická zařízení provozuje prostřednictvím Penta Hospitals CZ také v ČR. Další oblastí jsou média, kam skupina v roce 2014 výrazně vstoupila na Slovensku, kde ovládá News and Media Holding. Ve stejné době začala investovat i v ČR, vrcholem se stal nákup vydavatele regionálních Deníků v létě 2015.

- Zakladateli a hlavními partnery společnosti jsou Marek Dospiva a Jaroslav Haščák, dalšími partnery jsou nyní Jozef Oravkin, Eduard Maták a Iain Child.

- Haščáka dnes podle portálu Aktuality.sk zadržela a obvinila policie z korupce a z praní špinavých peněz. Případ patrně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila. Aféra vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty s názvem Gorila, které podle nepotvrzených informací vypracovala SIS na základě odposlechů bytu v širším centru Bratislavy. Kauza se týká podezření z uplácení politiků a vysokých úředníků Pentou výměnou za její vliv na privatizaci a na chod některých podniků. Penta nekalé jednání v případu od začátku popírá. Haščák také nedávno svědčil u soudu s podnikatelem Marianem Kočnerem, který čelil obžalobě z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka. U Kočnera totiž policie zajistila v roce 2018 nahrávku z odposlechů v aféře, která do médií unikla loni.

- Haščák se narodil 30. srpna 1969 v obci Ďurková. Absolvoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů (MGIMO) a podnikat začal společně s Markem Dospivou v Číně, odkud během svého studijního pobytu v Pekingu dováželi počátkem 90. let čínské textilní výrobky do obchodních řetězců v Československu. Poté společně založili firmu Penta Brokers, ze které vyrostl současný kolos.