Arca zastavila ve prospěch spoluzakladatele Fortuny reality na Malé Straně

Rastislav Velič, Arca Capital

Rastislav Velič, Arca Capital Zdroj: Michael Tomeš

Spoluzakladatel sázkové společnosti Fortuna a bývalý vlastník firmy provozující videoloterijní terminály Petr Bouma se stal zástavním věřitelem v realitním projektu skupiny Arca Capital na pražské Malé Straně. Arca má v současnosti existenční problémy.

Na základě smluv byly zajištěny pohledávky, které Bouma a jeho společnost CS Rent mají vůči firmě Riverland, kde má skupina Arca podíl. Přímo Bouma má na pozemcích na Malé Straně zástavní právo ve výši 229,4 milionu korun, přičemž budoucí pohledávky mohou dosáhnout až 350 milionů.

Zmíněných 229,4 milionu korun je částka, kterou Riverland dluží za směnku Arca Investments, kterou na společnost Bouma převedl. Samotná směnka je vystavena na sumu 260 milionů korun. Boumova společnost CS Rent má pak zajištěn úvěr až do výše 150 milionů korun. Vyplývá to z listu vlastnictví a smluv, které byly uloženy v katastru nemovitostí.

„Co se týká projektu Thunovská (tedy společnosti Riverland – pozn. aut.), tak Arca Investments zde ovládá 49 procent. Vstup CS Rent byl od začátku podmíněný financováním konkrétního realitního projektu,“ uvádí mluvčí Arca Capital Terézia Barčíková a dodává: „Protože Privatbanka se rozhodla neprodloužit úvěr k 30. 6. 2020, CS Rent úvěr Privatbanky vyplatil a banku nahradil jako finanční partner.“ Boumova firma podle ní poskytla dostatečné zdroje na dokončení projektu, za což požadovala i vyznačení na listu vlastnictví k nemovitostem.

Zajímavostí je, že současný největší akcionář Arca Capital Rastislav Velič v minulosti prezentoval projekt jako investici skupiny Arca. „Kupní cena byla 150 milionů a rekonstrukce bude stát sto milionů. Celkem jde o čtvrt miliardy,“ uvedl již dříve Velič. V ulici Thunovská na Malé Straně chtěla skupina vybudovat apartmánové bydlení určené k pronájmu.

Bývalý "hazardní král" Petr Bouma patří k největším věřitelům celé skupiny Arca, o čemž svědčí i výše uvedená směnka Arca Investments ve výši 260 milionů korun, kterou převáděl na Riverland. Investiční „sázka“ na slovenskou skupinu se bývalému „černému sázkaři“ Boumovi zřejmě příliš nevyvedla. Na trhu padají odhady, že nezajištění věřitelé získají zpět jen malou část investovaných peněz.

Od Arca Capital už ostatně dala ruce pryč i slovenská Privatbanka spadající do česko-slovenské investiční supiny Penta. Bankovní dům zesplatnil Arca Capital podle informací deníku E15 úvěry v celkové částce výrazně přesahující deset milionů eur. V korunách půjde o částku blížící se 400 milionům korun. „Informace týkající se konkrétních úvěrových obchodů banky a jejích klientů jsou chráněné bankovním tajemstvím,“ uvedla k dotazům deníku E15 na zesplatnění půjček mluvčí Privatbanky Iveta Makatura.