Slovenská policie prohledává domy podnikatele Kočnera

Domovní prohlídky u Mariana Kočnera

Domovní prohlídky u Mariana Kočnera Zdroj: Policie SR

Domovní prohlídky u Mariana Kočnera
Domovní prohlídky u Mariana Kočnera
Domovní prohlídky u Mariana Kočnera
Domovní prohlídky u Mariana Kočnera
5
Fotogalerie

Slovenská policie od rána provádí domovní prohlídky v nemovitostech vazebně stíhaného podnikatele Mariana Kočnera, píše server Aktuality.sk. Jeden z obviněných z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vypověděl, že objednavatelem vraždy byl právě Kočner.

„Dnes probíhají domovní prohlídky více prostor u konkrétní osoby v souvislosti s násilnou trestnou činností. Více informácí nemužeme poskytnout,“ oznámila na Facebooku slovenská policie. Podle Aktuality.sk jde právě o Kočnerovy nemovitosti a kontroverzní podnikatel se prohlídek osobně účastní.

Elitní policejní jednotka Lynx Commando a příslušníci Národní kriminální agentury prohledávají nemovitosti v Bratislavě i nedaleké obci Bernolákovo. Domovní prohlídky probíhají mimo jiné v bratislavském luxusním bytovém komplexu Five Star Residence, kde vlastní Kočnerova společnost Správa a inkaso pohledávek čtyři byty.

Podle Denníku N označil Kočnera za objednavatele Kuciakovy vraždy Zoltán Andruskó, který je v kauze obviněn jako zprostředkovatel a který spolupracuje s vyšetřovateli. Andruskó uvedl, že to, že vraždu si objednal Kočner, mu řekla další z obviněných Alena Zsuzsová, kterou z objednávky vraždy podezírá prokuratura.

Kuciak se ve své právvi opakovaně věnoval i Kočnerovi a jeho podezřelým obchodům. Kočner loni novináři po telefonu pohrozil, že se bude zajímat o něj a jeho rodinu.

Kočner byl dosud stíhaný kvůli ekonomické trestné činnosti. Soud jej v červnu poslal do vazby, spolu s bývalým ředitelem televize Markíza a exministrem hospodářství Pavolem Ruskem jej viní z falšování směnek za 69 milionů eur (1,8 miliardy korun).

Ačkoliv slovenský policejní prezident Milan Lučanský v pondělí uvedl v diskusi Denníku N, že Kočner není mezi obviněnými v případu vraždy Kuciaka a Kušnírové, na policejním webu se nyní uvádí, že je podezřelý z násilné trestné činnosti.