Slovenské místní volby provází hojná účast i podezření z kupčení s hlasy

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Obyvatelé Slovenska volí primátory, starosty a poslance místních zastupitelstev. Z řady měst byl hlášen značný zájem lidí o účast na hlasování. Policie ale také prověřuje podezření z kupování hlasů.

Většina hlasovacích místnosti se otevřela v 7:00. Zhruba 4,4 milionu oprávněných voličů může svůj hlas odevzdat do 20:00, kdy volby skončí. Pozici nejsilnější strany obhajují vládní sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, v komunálních volbách před čtyřmi lety vůbec nejvíce křesel šéfů radnic ale získali nezávislí kandidáti.

Ani nynější komunální volby se neobešly bez podezření z kupování hlasů. „Policie byla úspěšná v jednom případě kupování hlasů v okresu Zvolen. Obviníme konkrétní pachatele,“ řekl podle veřejnoprávního rozhlasu policejní viceprezident Ľubomír Ábel. Podněty na volební korupci kriminalisté prověřovali i před volbami.

Členové volebních komisí ve vícero městech potvrdili zvýšený zájem voličů o dnešní hlasování. Před některými volebními místnostmi se vytvářely fronty. Komunální volby zaujaly také obyvatele košického sídliště Luník IX, kde žije mnoho Romů a kde volební účast na jiných volbách bývá obvykle nízká. Hlasování v tamní volební místnosti bylo během dne na zhruba půl hodiny přerušeno, o tuto dobu budou volby na Luníku IX prodlouženy. K přerušení hlasování došlo poté, co jedna z voliček kroužkovala kandidáty podle údajů z archu, který si přinesla. Portál sme.sk napsal, že přivolaní policisté ženu vyslechli, podle neoficiálních informací jí arch s údaji o vybraných kandidátech předal otec jednoho z uchazečů na post starosty.

Kňažko chce vést Bratislavu

Předběžné výsledky komunálních voleb by měly být známy v noci na neděli. Právo volit mají občané s trvalým pobytem na Slovensku, tedy i cizinci, kteří žijí v zemi pod Tatrami. V předchozích obecních volbách hlasovala bezmála polovina voličů, podobná volební účast se očekává i tentokráte.

Největší pozornost tradičně poutá souboj kandidátů v největších městech. V Bratislavě bude obhajovat post primátora Milan Ftáčnik (nezávislý), kterého podporuje Směr-SD. Blok stran stran pravého středu se postavil za herce, organizátora protikomunistických demonstrací v roce 1989 a bývalého politika Milana Kňažka, který neuspěl v letošních prezidentských volbách. Na rozdíl od Česka slovenští voliči vybírají šéfy radnic přímo.

Také v Košicích, druhém největším slovenském městě, se pravicové strany spojily proti současnému primátorovi Richardu Rašimu, který je poslancem parlamentu za Směr-SD. Pravice před volbami podpořila Rašiho vyzyvatele Rudolfa Bauera.

Smer spolupráci paušálně neodmítá

Rozdělení kandidátů mezi pravici a levici ale neplatí ve všech z více než 2900 měst a obcí, kde se volby konají. Výjimkou totiž nejsou místní koalice Směru-SD s některou z pravicových stran. Například v Trenčíně současného primátora Richarda Rybníčka (nezávislý) před volbami zase podpořili nejen sociální demokraté, ale i strany pravého středu.

Parlamentní opozice se před komunálními volbami vymezila vůči Ficově straně. Využila k tomu nedávnou demisi ministryně zdravotnictví Zuzany Zvolenské kvůli předraženému nákupu techniky jednou z nemocnic. Opoziční strany také nechaly svolat mimořádnou schůzi sněmovny, na které upozorňovaly na údajné přešlapy Ficovy vlády. Jejich pokus o odvolání premiéra z funkce sněmovna hlasy poslanců Směru-SD podle očekávání zamítla.