Slovenské odbory: Vláda hájí jen zájmy firem a kapitálu

Slovensko

Slovensko

Ani ne po roce a půl od nástupu nové slovenské vlády se odboráři rozhodli už podruhé vyjít do ulic a bojovat proti připravovaným změnám, a tedy i proti středopravému kabinetu Ivety Radičové. Půlhodinovou blokádou hranic téměř se všemi sousedy, plánovanou na úterý, chtějí bojovat „proti všemu“ – daním, odvodům, minimální mzdě i proti zdravotnictví. Na šesti přechodech mají přislíbenu podporu od kolegů z Polska, Maďarska, Česka a Rakouska.

Odboráři vládě nejvíce vyčítají, že nehájí zájmy prostých lidí, ale pouze zájmy firem a kapitálu. „Tlak zaměstnavatelů je tak obrovský, že už dnes máme pocit, že u vlády jsou oni,“ zdůraznil šéf nejsilnějšího odborového svazu na Slovensku OZ KOVO Emil Machyna.

Podle zaměstnavatelských sdružení jsou to však právě odboráři, kteří podepsali smlouvu o spolupráci s opozičním Smerem-SD a protesty dělají naschvál, nikoli v zájmu lidí, které zastupují. „Čí zájmy vlastně reprezentují? Zaměstnanců, nebo strany Smer? Kde byli během vlády Roberta Fica, když bylo školství a zdravotnictví ve stejné, pokud ne horší situaci, přičemž stát měl tehdy mnohem víc peněz?“ ptal se viceprezident Republikové unie zaměstnavatelů Jozef Špirko. Z politizování je obvinil i ministr práce Jozef Mihál, když na několik týdnů opustili jednání sociálních partnerů.

Machyna však navzdory kritice obhajuje blokádu také diskuzí o výši minimální mzdy na příští rok. Ta by měla podle zákonného vzorce vzrůst o 3,2 procenta na 327 eur. Mihál se však vyjadřil, že během projednávání návrhu ve vládě, která má definitivní slovo, bude prosazovat její ponechání na současné úrovni. To chtějí i zástupci zaměstnavatelů. Odboráři naopak žádají růst o 4,1 procenta.

Zásadně nesouhlasí také s plánovanou reformou daní a odvodů, v níž se má upravit věk odchodu do důchodu i jeho výpočet. To by v konečném důsledku vedlo k nižším důchodům. „V současnosti procento poměru důchodu k průměrné mzdě neodpovídá ani tomu, k čemu jsme se zavázali v unii,“ zdůraznil Machyna.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.