Slovenské vrtulníky Mi-17 smí opět létat. Technická závada vyloučena

Vrtulník Mi-17 slovenské armády

Vrtulník Mi-17 slovenské armády Zdroj: Jozef Kotulic, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Slovenská armáda obnovila lety vrtulníků ruské výroby Mi-17. Ministerstvo obrany tak rozhodlo v reakci na výsledky dosavadního vyšetřování nehody tohoto stroje z konce července, které neprokázaly technickou poruchu vrtulníku.

Armádní helikoptéra se zřítila během výcvikového letu na východě země, kde posádka nacvičovala přistání v neznámém terénu. Při nehodě zemřel pilot, zbylí dva členové posádky utrpěli vážná zranění.

První závěry vyšetřování nehody ukázaly, že všechny systémy havarovaného vrtulníku před nehodou fungovaly řádně. „Podle prvních výsledků vyšetřování nebyla příčinou technická porucha vrtulníku Mi-17, ostatní záležitosti jsou nadále předmětem vyšetřování,“ řekla veřejnoprávnímu rozhlasu mluvčí ministerstva obrany Martina Balleková.

Téměř tři desítky vrtulníků Mi-17 provozuje i česká armáda, některé z nich v modernizované verzi Mi-171Š. Pokud by se na slovenském stroji našla technická závada, mohla by se týkat i českých vrtulníků.

Slovenská armáda na jaře rozhodla, že ruské vrtulníky Mi-17 nahradí americkými stroji Sikorski UH-60 Black Hawk. Za devět vrtulníků zaplatí 261 milionů dolarů (6,5 miliardy korun).

Technika neselhala ani v záchranářském vrtulníku
V červenci na východě Slovenska havaroval i záchranářský vrtulník Agusta A109 K-2. V jeho troskách zemřel pilot a tři záchranáři. Podle dřívějších informací stroj zachytil dráty elektrického vedení a spadl do rokle. I v tomto případě vyšetřování vyloučilo technickou poruchu vrtulníku.