Slovensko chystá rekordní zvýšení minimální mzdy. Předběhne Česko

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK - Michal Dolezal

Slovenská vláda chystá nejvýraznější zvýšení minimální mzdy za poslední roky. Nejnižší měsíční výdělek na Slovensku by měl od příštího roku dosáhnout 380 eur, tedy 10 580 korun. Byl by vyšší než minimální mzda v České republice.

Minimální mzdu na Slovensku sice pobírá jen zlomek zaměstnanců, od její výše ale závisí například příplatky za práci v noci nebo za pracovní pohotovost.

Slovenské ministerstvo sociálních věcí navrhlo zvýšit minimální mzdu o 28 eur, což by bylo o 7,95 procenta. Byl by to zároveň největší nárůst od roku 2009. Ministerstvo tak učinilo poté, co se zaměstnavatelé a odbory na úpravě minimální mzdy tradičně nedohodli. Zatímco odboráři požadují její razantnější zvýšení, zástupci firem by uvítali, kdyby náklady na pracovní sílu nevzrostly.

Záměr výrazněji zvýšit minimální mzdu představila vládní strana Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica stranickém sněmu letos v červnu. Tento krok je jedním ze souboru opatření, kterými chce levicový kabinet zlepšit životní úroveň obyvatel.

Firmy dostanou úlevy

Razantnější zvýšení minimální mzdy v době, kdy ceny zboží a služeb na pultech slovenských obchodů v průměru nerostou a kdy se země naopak potýká s mírnou deflací, má pomoci k tomu, aby se zaměstnanci s nízkými příjmy vyhnuli riziku chudoby. Firmy by na oplátku měly získat úlevu v podobě nižších odvodů; detaily tohoto opatření zatím nejsou známy.

Loni minimální mzda na Slovensku odpovídala zhruba 41 procentům průměrné mzdy. V příštím roce by tento podíl měl stoupnout na více než 43 procent. V České republice se minimální mzda loni zvýšila poprvé od roku 2007, a to o 500 korun na 8500 korun. Začátkem června se zaměstnavatelé, odboroví předáci a ministři dohodli na tom, že se nejnižší výdělek v Česku zvedne od ledna příštího roku na 9000 korun. Vládní ČSSD ale pak přišla s požadavkem na ještě výraznější zvýšení.

Výše mezd na Slovensku