Slovensko hlásí miliardu úplatků

Gorila

Gorila Zdroj: profimedia.cz

Průměrná výška úplatků při přidělování státních zákazek či dotací tvoří podle slovenských byznysmenů třináct procent jejich celkové hodnoty. Zjistila to Podnikatelská aliance Slovenska na základě anonymního dotazníku mezi více než čtyřmi stovkami respondentů. Deník Sme spočetl, že jen předloni tak mohla jít na všimné miliarda eur.

Z šetření aliance vyplývá, že jen přibližně desetina podnikatelů věří tomu, že o vítězích tendrů rozhoduje kvalita nabídky před osobními známostmi. Čtyři z deseti tázaných míní, že úplatky běžně tvoří deset až dvacet procent hodnoty zakázky, zhruba třetina hovoří o pěti až deseti procentech a jen tři procenta podnikatelů věří, že je to méně než dvacetina ceny.

Respondenti poukazují, že čím je předmět zakázky sofistikovanější, tím je prostor pro korupci větší. „Do komplikovaných produktů, které jsou navíc často přizpůsobované individuálním požadavkům, je totiž jednodušší extra platby skrýt a hůř se odhalují,“ tvrdí aliance.

Tatranský tygr zastíněný gorilou

Korupce na Slovensku mírně klesá

Slovensko je na 57. místě světové tabulky korupce

Výzkum se zaměřil i na místa nejpravděpodobnějšího výskytu korupce. Vedou ministerstva, instituce rozdělující evropské fondy, ostatní státní správa, vyšší územní celky a soudy a prokuratura. Na druhém konci žebříčku skončily soukromé podniky, privátní zdravotnická zařízení a vzdělávací ústavy v soukromých rukou. Relativně dobře si stojí i veřejné školy a obce.