Slovensko plánuje v příštím roce snížit schodek veřejných financí

Slovenský premiér Robert Fico .

Slovenský premiér Robert Fico . Zdroj: CTK

Slovenská vláda schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se snížením schodku veřejných financí pod dvě procenta výkonu ekonomiky z letos původně očekávaných 2,49 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyrovnaný rozpočet by země podle materiálu měla dosáhnout v roce 2018, tedy o rok později, než levicový kabinet premiéra Roberta Fica dříve předpokládal.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů na příští rok, kdy se v zemi uskuteční parlamentní volby, naplánovala rozpočet s veřejným schodkem na úrovni 1,93 procenta HDP. Letos původně počítala s deficitem 2,49 procenta výkonu ekonomiky, podle nejnovějšího odhadu ministerstva financí deficit dosáhne až 2,74 procenta HDP.

Důvodem je zejména změna metodiky a vyšší výdaje například samosprávy nebo v sektoru zdravotnictví. „Z hlediska ekonomického i finančního odevzdáme zemi v lepším stavu, než jsme ji převzali v roce 2012,“ řekl novinářům Fico.

Schodek samotného státního rozpočtu by měl v roce 2016 oproti plánu na tento rok klesnout o třetinu na 1,97 miliardy eur (přes 53 miliard korun), a to hlavně díky snížení výdajů na bezmála 16 miliard eur z letos plánovaných 17,48 miliardy eur. S menším rozpočtem by měly hospodařit například ministerstva životního prostředí, školství a zemědělství, což podle ministra financí Petera Kažimíra souvisí s očekávaným nižším čerpáním peněz z evropských fondů v souvislosti s přechodem na nový rozpočtový rámec EU.

Z hlediska ekonomického i finančního odevzdáme zemi v lepším stavu, než jsme ji převzali v roce 2012

Ficova vláda v návrhu rozpočtu na příští rok vyčlenila rezervu v objemu 20 milionů eur (více než půl miliardy korun) na krytí případných výdajů v souvislosti s řešením migrační krize. Tyto peníze mohou být podle Fica využity na ochranu vnějších hranic EU. „To, že zaujímáme odmítavý postoj ke kvótám (na přerozdělování uprchlíků), neznamená, že jsme proti solidaritě,“ řekl Fico.

Návrh rozpočtu počítá také s tím, že asi 350.000 státem placených zaměstnanců na pětimilionovém Slovensku stoupnou platy v příštím roce o čtyři procenta. K dohodě na zvýšení výdělků úředníků a dalších pracovníků veřejného sektoru, jejichž mzdy obvykle nedosahují průměrné mzdy v zemi, došlo v době, kdy ceny zboží a služeb v zemi klesají.

Slovenská vláda počítá v příštím roce s mírným zpomalením tempa ekonomického růstu na 3,1 procenta z letos odhadovaných 3,2 procenta. Pokračovat by ale měl pokles míry nezaměstnanosti, která byla po propuknutí globální ekonomické krize jedním z nejvážnějších ekonomických problémů Slovenska. Se schválením předlohy státního rozpočtu v parlamentu nebude mít Ficova vláda žádný problém. Kabinet se ve sněmovně totiž může opřít o pohodlnou většinu.