Slovensku hrozí nouzový stav, lékaři by měli jen 70 procent platu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Slovenský prezident Ivan Gašparovič ztratil trpělivost s nespokojenými lékaři. Pokud se do soboty nedohodnou s vládou, nechá ji vyhlásit nouzový stav. Zdravotníci by tak mohli být přinuceni pracovat, navíc za méně peněz. Jednání budou pokračovat zítra.

Lékaři nechtějí přistoupit na návrh kabinetu navýšit jim mzdy o 300 eur. Zhruba dva tisíce jich proto hrozí odchodem z nemocnic. Jejich výpovědní lhůta má vypršet už příští týden. Premiérka Iveta Radičová poznamenala, že nemá čarovný proutek, aby získala více peněz, než vláda lékařům nabízí. Středeční šestihodinové rozhovory tak skončily roztržkou před televizními kamerami.

Stále více nemocnic si stěžuje na to, že jim příští týden hrozí kolaps. „Situace je velmi vážná, je to stav, kdy vláda není schopná zabezpečit podle ústavy péči o život a zdraví občanů,“ vysvětloval Gašparovič, proč se k ultimátu odhodlal. „Chci doufat, že k dohodě dojde,“ dodal. „Uděláme vše pro to, abychom odvrátili krizi,“ slíbil šéf Lékařského odborového sdružení Marián Kollár. „Ale potřebujeme k tomu partnera,“ podotkl.

Pokud bude vyhlášen nouzový stav, může trvat maximálně tři měsíce. Vláda během něj může nařídit pracovat i lékařům, kteří podali výpovědi. Těm, kteří by neuposlechli, by hrozilo trestní stíhání. Zdravotníci by se navíc v tomto období museli spokojit se 70 procenty platu. V tomto případě je navíc možné zakázat uplatňování práva na stávku.

Oprávnění kabinetu zavést za současných okolností nouzový stav potvrzují i právní experti. Podle nich se vláda může rozhodnout, zda ho vyhlásí na celém území Slovenska nebo jen v nejhůře postižených oblastech.