Slovenský bankéř měl nahlížet do účtů ministra. Policie ho obvinila

Robert Kaliňák

Robert Kaliňák Zdroj: E15 Anna Vackova

Slovenská policie zadržela a obvinila bankovního úředníka a asistenta poslance nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) za to, že se díval na pohyby na účtech současného i bývalého ministra. Informovala o tom slovenská média, podle kterých tyto transakce ale poukazují na propojení současného ministra vnitra Roberta Kaliňáka i exministra dopravy Jána Počiatka s kontroverzním podnikatelem. SaS v této souvislosti vybídla premiéra Roberta Fica, aby Kaliňáka nechal odvolat.

Poslaneckého asistenta Filipa Rybaniče, který pracuje v jednom z největších slovenských bankovních domů, kriminalisté zadrželi v pátek odpoledne a propustili dnes časně ráno. Zároveň v jeho bydlišti uskutečnili razii, během které zajistili několik věcí. Obviněn byl z ohrožení bankovního tajemství.

Zmiňované transakce na podle listu Denník N a týdeníku Trend poukazují na to, že Kaliňák a Počiatek dostali na účet peníze od firmy blízké podnikateli Ladislavu Bašternákovi, kterého opozice podezírá z daňových podvodů. Opozice se v této souvislosti dříve v tomto týdnu na mimořádné schůzi sněmovny neúspěšně pokusila odvolat Kaliňáka. Ministr vnitra podle listu coby splátku půjčky dostal dohromady 260 tisíc eur (sedm milionů korun).

Slovenské policejní prezidium k stíhaní bankéře uvedlo, že policie začala případ vyšetřovat na základě oznámení banky, která také označila podezřelou osobu.

„Ministr vnitra Robert Kaliňák byl informován, že asistent poslance za SaS Jozefa Rajtára se z pozice zaměstnance komerční banky vloupal a manipuloval s jeho bankovním účtem za účelem předání informací poslanci Rajtárovi a novinářům. Ministr vnitra takové jednání, které je velmi nebezpečné a je zjevným trestním činem, odmítá. Je za hranicí akceptovatelnosti, že se politická strana ve spolupráci s některými novináři neštítí v rámci politického souboje spáchat trestný čin,“ reagoval Kaliňákův mluvčí Ivan Netík. Kaliňák podle něj žádné peníze od zmiňovaného podnikatele či jeho firem nedostal.

Podezřelé daňové odpočty

Bašternák si v minulosti uplatnil u státu vysoké nadměrné odpočty na dani z přidané hodnoty kromě jiného v souvislosti s koupí sedmi bytů. Podle médií tvrdil, že za ně zaplatil 12 milionů eur (324 milionů korun) v hotovosti, ačkoliv jejich tržní cena byla mnohem nižší. Na podezřelou transakci upozornila finanční správa, policie ale trestní oznámení předloni zamítla. Tehdy, v roce 2014, byl Kaliňák rovněž ministrem vnitra, a to v předchozí jednobarevné vládě premiéra Fica, který stojí i v čele současného koaličního kabinetu.

Předseda SaS Richard Sulík na mimořádné tiskové konferenci vybídl premiéra Fica, aby okamžitě odvolal ministra Kaliňáka z funkce. Zároveň Fica vyzval, aby se vystěhoval z luxusního bytu, který si podle dřívějších informací pronajímá právě od Bašternáka. Kaliňák je místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie, jejímž předsedou je právě Fico.