Slovenský Janeček: Zakladatel Esetu rozbíhá protikorupční nadaci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik bachurek, Euro

Jeden z nejbohatších Slováků Miroslav Trnka, který je spoluzakladatelem antivirové společnosti Eset, rozbíhá na Slovensku protikorupční nadaci. Trnka společně s dalším podnikatelem Michalem Bláhou chtějí podporovat lidi, kteří poukážou na korupci. Jde o první soukromý projekt svého druhu v zemi pod Tatrami. V České republice podobnou nadaci v minulosti založil finančník Karel Janeček.

„Naším cílem je co nejvíce omezit korupci a její devastující důsledky na kvalitu života a podnikání,“ uvedli zakladatelé slovenské Nadace Zastavme korupci, kteří spustili zvláštní webovou stránku pro oznamovatele korupce. V případě potřeby jim nadace slibuje právní a materiální pomoc.

V loňském světovém žebříčku vnímání korupce ve veřejném sektoru, který sestavuje mezinárodní organizace Transparency International, skončilo Slovensko na 61. místě. Česko v hodnocení obstálo lépe.

Chce povzbudit Slováky

„Obvyklá představa je, že za korupci může jen úzká skupinka lidí, která je u moci. Živnou půdu jí vytváří něco jiného. Korupci se daří zejména v prostředí lhostejnosti velké části obyvatelstva,“ tvrdí nadace. Chce proto povzbudit Slováky při nahlašování korupce. Korupce prý obírá Slovensko o miliardu eur ročněm tedy 27,5 miliardy korun, což by stačilo například na výstavbu dvaceti špičkových nemocnic.

Trnka v minulosti spolu s kolegy založil firmu Eset, která patří mezi dvacítku nejziskovějších firem na Slovensku. Časopis Forbes loni odhadl hodnotu Trnkova majetku na 240 milionů eur, což je 6,6 miliardy korun.