Slovinci na dnešek plánují bezbolestnou výměnu vlády

Odcházející slovinský premiér Janéz Janša

Odcházející slovinský premiér Janéz Janša Zdroj: CC BY 2.0: European People's Party

Slovinský parlament dnes zřejmě odstaví od moci premiéra Janéze Janšu, po jehož odchodu už delší dobu volá veřejnost. Nahradit by ho okamžitě měla opoziční politička Alenka Bratušeková. Její příznivci mají ke „konstruktivnímu vyjádření nedůvěry“ údajně zajištěnou zhruba padesátku z devadesáti hlasů.

Janšův kabinet je u moci pouhý rok, za tu dobu si však získal mnoho nepřátel prosazováním úsporných opatření. Na dno popularity pak Janšu dostala nařčení z pochybného nabytí majetku. Poté, co odmítl rezignovat, obrátila se k jeho Slovinské demokratické straně zády i většina koaličních partnerů.

Bratušeková je dočasnou předsedkyní Pozitivního Slovinska, jež v posledních volbách zvítězilo, ale nebylo schopné sestavit vládu. Tenkrát ho vedl jeho zakladatel Zoran Janković. Protože ho ale provázejí stejná obvinění jako Janšu, v lednu se přechodně vzdal postu stranického lídra, a slíbil, že nebude aspirovat na premiérské křeslo.

Kandidátka na předsedkyni vlády získala ke spolupráci sociální demokraty a dva bývalé Janšovy spojence. Slibuje, že za rok požádá parlament o důvěru. Pokud neuspěje, budou se prý konat předčasné volby.

Kabinet rozpočtové odbornice bude muset vyřešit finanční krizi, se kterou se země potýká. Její velkou výzvou je ozdravení bankovního sektoru. „Nová premiérka by měla skoncovat s úvěrovou krizí a rostoucí nezaměstnaností. Nepotřebujeme další úspory, ale rovnováhu mezi šetřením a investicemi,“ řekl listu Delo představitel cechu řemeslníků, tedy malého byznysu, Igor Antauer.

Média ale upozorňují, že výměna veřejnost zřejmě neuspokojí. „Toto znamená pouhé prodloužení trvanlivosti politiků. Lidé na ulici ale požadují, aby všichni politici odstoupili a vypsali předčasné volby,“ řekl Reuters jeden z protestujících.