Slovinské volby ovládla strana bez minulosti, vládní partaje propadly

Slovinské volby vyhrála strana politického nováčka Miro Cerara

Slovinské volby vyhrála strana politického nováčka Miro Cerara Zdroj: ctk/ap

Dnešní předčasné parlamentní volby ve Slovinsku s takřka 37 procenty hlasů drtivě vyhrál politický nováček Strana Mira Cerara (SMC). Konzervativci expremiéra Janeze Janši skončili s velkým dostupem druzí. Vyplývá to z průzkumu mezi voliči u volebních místností. Vítězství SMC se v zemi, která je sužována ekonomickými potížemi a politickými krizemi, všeobecně očekávalo.

Podle průzkumu televize POP TV získala SMC 36,9 procenta hlasů, zatímco konzervativní Slovinská demokratická strana19,2 procenta hlasů. Na třetím místě pak zřejmě s 9,7 procentem hlasů skončila Demokratická strana důchodců Slovinska (DeSUS).

Uskupení právníka Mira Cerara, které vzniklo teprve před šesti týdny a nedisponuje ani politickými zkušenostmi, ani jasným programem, vede před konzervativci bývalého dvojnásobného premiéra Janši, který si odpykává dvouletý trest za korupci.

Cerarovi pomohl známý otec

„Čekám lidi, kteří si uvědomí, že Slovinsko potřebuje změnu,“ prohlásil Cerar poté, co hlasoval v Lublani. Za svůj raketový vzestup vděčí i popularitě svého otce, špičkového gymnasty a dvojnásobného olympijského vítěze, považovaného za největšího sportovce v dějinách malé země na březích Jadranu.

Rozpad původní koaliční vlády složené ze čtyř stran způsobily dubnové volby šéfa strany Pozitivní Slovinsko. V nich premiérka Alenka Bratušeková prohrála s dosavadním starostou Lublaně Zoranem Jankovičem, který je vyšetřován kvůli korupci a se kterým zbylé koaliční strany odmítly spolupracovat.

Deficit chtějí snižovat všichni

Bratušeková odstoupila z čela své středolevé koaliční vlády 5. května. Vládla celkem 13 měsíců a ihned po nástupu do funkce zavedla úsporný program. Vyhlásila také plán privatizace státních podniků, aby snížila deficit a vyvedla zemi z krize.

Také Cerar slibuje snížit rozpočtový schodek a liberalizovat ekonomiku, avšak analytici vzhledem k jeho nechuti prodat „strategické“ státní firmy žádnou rychlou změnu poměrů nečekají.

„Otázkou není, kdo vyhraje, ale kdo má plán pro pekelný podzim,“ napsal v předvolebním úvodníku deník Delo. Podle něj žádný z favoritů voleb není připraven čelit skutečnosti, že rozpočet byl prý založen na nereálných předpokladech a budou v něm chybět stovky milionů eur.

Slovinsko bývalo považováno za vzorného žáka v eurozóně, ale tuto pověst si pošramotilo po propuknutí hospodářské krize v roce 2008. Kromě recese pocítilo i chronickou politickou nestabilitu. U kormidla moci se během tří let vystřídaly tři vlády. Předchozí parlamentní volby v prosinci 2011 byly také předčasné.