Slovinsko čeká náročné sestavování koalice

Slovinská vláda neustála hlasování o důvěře

Slovinská vláda neustála hlasování o důvěře Zdroj: wikimedia.org

Vítězem slovinských předčasných parlamentních voleb se stala nová strana starosty Lublaně a byznysmena Zorana Jankoviće. Středolevé Pozitivní Slovinsko získalo v klání 28,5 procenta hlasů. Partaj přitom vznikla jen několik týdnů před nedělním hlasováním. Se zhruba dvouprocentním odstupem za Pozitivním Slovinskem skončilo středopravé uskupení bývalého předsedy vlády Janeze Janši.

Sociální demokraté, jejichž vláda padla v září, se umístili třetí. Obdrželi přes deset procent hlasů, zatímco v minulých volbách měli trojnásobek. Expremiér Janša porážku uznal a blahopřál Jankovićovi k vítězství. Lublaňský starosta to ale nebude mít jednoduché, jeho strana totiž nemá dostatek křesel na to, aby mohla vládnout sama. Janković už prohlásil, že je připravený spolupracovat se všemi kromě Janši.

I pokud se mu ale podaří partnery sehnat, panují obavy, že koalice bude příliš těžkopádná na to, aby dokázala zahájit bolestivé reformy včetně změny penzijního systému. „Je velkou otázkou, jak silná Jankovićova vláda bude, zda bude schopná prosadit v parlamentu legislativu nutnou k zastavení růstu veřejných výdajů,“ poznamenal slovinský deník Finance.