Slovinsko chce bránit svou čest žalobou ratingové agentury Moody's

Alenka Bratušeková

Alenka Bratušeková Zdroj: reuters

Slovinsko chce podat žalobu na ratingovou agenturu Moody's, protože na začátku měsíce během emise slovinských státních dluhopisů v USA snížila hodnocení závazků země do spekulativního pásma. Ve slovinských médiích o tom v sobotu informovala slovinská premiérka.

„Uvažujeme o právních opatřeních proti Moody's a já osobně se k tomu přikláním,“ uvedla podle agentury DPA Alenka Bratušeková v deníku Večer. „Neoprávněně se vložila do emise slovinských státních dluhopisů a něco takového by neměla smět žádná ratingová agentura,“ poznamenala premiérka.

Slovinsko se potýká s bankovní krizí a musí zavádět reformy, aby odvrátilo nutnost mezinárodní pomoci. Moody's 30. dubna snížila hlavní dlouhodobý rating země do spekulativního pásma. Do dluhopisů v tomto pásmu už nesmí investovat velcí institucionální investoři jako penzijní fondy. Agentura za důvod svého rozhodnutí označila bankovní sektor země nebo stav vládních financí.

Lublaň pak 1. května přechodně přerušila emisi dluhopisů denominovaných v dolarech, které jí měly zajistit další peníze. Vláda údajně před vydáním bondů zkontaktovala Moody's. Nic ale podle premiérky nenaznačovalo, že se slovinský rating změní. Slovinsko však nakonec dluhopisy k prodeji nabídlo a podařilo se mu shromáždit požadovanou sumu.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. V pátek snížila rating Slovinska konkurenční agentura Fitch. Devizové závazky Slovinska ale na rozdíl od Moody's dál hodnotí známkou v investiční kategorii.