Slovinsko má novou vládu, povede ji odbornice na finance

Nová slovinská premiérka Alenka Bratušeková

Nová slovinská premiérka Alenka Bratušeková Zdroj: ctk/ap

Slovinský parlament dnes schválil novou, středolevou vládu premiérky Alenky Bratušekové. Hlavní prioritou jejího kabinetu je zajistit oživení ekonomiky, zachránit podlomený bankovní sektor a vyhnout se nutnosti požádat o mezinárodní pomoc.

Koalice čtyř vládních stran má v devadesátičlenném zákonodárném sboru 49 křesel. Kabinet, který vedle premiérky tvoří 13 ministrů, při dnešním hlasování podpořilo 52 poslanců.

Ve vládě jsou zastoupeny strana Bratušekové Pozitivní Slovinsko (PS), Sociální demokraté (SD), liberální Občanská kandidátka (DL) a Demokratická strana důchodců Slovinska (DeSUS).

Finanční expertka Bratušeková se stala slovinskou premiérkou koncem února, když parlament v Lublani vyslovil nedůvěru vládě Janeze Janši, stíhané korupčními skandály. Současně s odvoláním premiéra jmenovali poslanci Bratušekovou do uvolněné funkce.

Dvaačtyřicetiletá politička, která se v minulosti několik let podílela na sestavování slovinských státních rozpočtů, slíbila, že po roce v úřadu požádá parlament o důvěru, a pokud ji nedostane, konaly by se předčasné parlamentní volby. Řádné jsou plánovány na rok 2015.

Slovinsko, dřívější premiant mezi nováčky Evropské unie, se dostalo v důsledku krize do těžkých hospodářských potíží a podle skeptiků mu hrozí řecký scénář. Janšovu reputaci těžce poškodil skandál, při němž místní kontrolní úřady označily jeho osobní finance za neprůhledné.

**