Slovinsko nezvládá vlnu migrantů, žádá Evropu o policejní posily

Migranti ve Slovinsku

Migranti ve Slovinsku Zdroj: ctk/ap

Slovinsko podle očekávání požádalo Evropskou unii o policejní jednotky, které by malé dvoumilionové zemi pomohly zvládat příval běženců. Slovinské televizi o podané žádosti řekla ministryně vnitra Vesna Györkösová Žnidarová, napsala dnes agentura Reuters. Za posledních 24 hodin přišlo do Slovinska přes deset tisíc uprchlíků.

„Slovinsko požádalo ostatní členské státy EU o policejní jednotky,“ řekla Žnidarová. Lublaň příslušný požadavek učinila ve středu. Zemi dnes navštíví eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos, aby zde jednal o uprchlické krizi.

Slovinsko, které je na rozdíl od sousedního unijního člena Chorvatska i součástí takzvaného schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, se snaží podle azylových pravidel EU všechny běžence při vstupu registrovat.

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí

Lublaň již opakovaně ohlásila, že její kapacity na zvládání krize jsou vyčerpány a že se bez pomoci ostatních neobejde. Ve středu ráno pak parlament schválil zákon, který umožňuje při ostraze hranic nasadit armádu. Země se také chystá povolat vysloužilé policisty, aby svým současným kolegům pomohli.

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou běženci procházejí takzvaným balkánským koridorem do západní Evropy, zejména Německa a Švédska.