Slovinsko staví plot na hranici s Chorvatskem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Slovinsko začalo budovat zábrany na hranicích s Chorvatskem, které mají pomoci zvládat proud migrantů přicházejících do země. Stavba začala den poté, co premiér Miro Cerar oznámil, že na hranici budou postaveny „dočasné technické zábrany“, ale že nepůjde o uzavření hranic.

Agentura Reuters napsala, že k pohraniční vesnici Veliki Obrez ráno přijela nákladní auta naložená drátěným plotem. Na místě je prý také velký počet policistů a vojáků, z nichž někteří střeží stavební zařízení.

Podle slovinských médií by budování bariéry vysoké 1,8 metru mělo skutečně začít během dneška, a to zřejmě na místech, kde je pro běžence přecházení hranice nejsnadnější. Server 24ur tvrdí, že se už pracuje u obce Dobova, kam novináři nesmějí. Agentura STA uvedla, že stavba plotu by měla začít u obcí Brežice a Zavrč.

Nezavíráme hranice. Chceme zajistit kontrolovaný a bezpečný proud migrantů a zabránit humanitární katastrofě

Premiér Cerar v úterý neupřesnil, kdy budování bariér začne. „V nadcházejících dnech zahájíme vztyčování dočasných technických překážek na hranicích, abychom usměrnili tok migrantů,“ sdělil. „Nezavíráme hranice. Chceme zajistit kontrolovaný a bezpečný proud migrantů a zabránit humanitární katastrofě,“ dodal na vysvětlenou.

Řekl také, že jeho země by neměla zdroje na to, aby přes zimu poskytla útočiště velkému počtu migrantů, pokud by se Rakousko rozhodlo uzavřít své hranice se Slovinskem.

Za necelý měsíc 180 tisíc lidí

Od poloviny října, kdy Maďarsko uzavřelo hranice s Chorvatskem a odklonilo tím trasu migrantů mířících do západní Evropy přes Slovinsko, prošlo touto malou bývalou jugoslávskou republikou kolem 180 tisíc běženců. Úřady očekávají, že v několika příštích dnech jich dorazí dalších asi 30 tisíc.

Pomoci se zvládáním migrační krize už do Slovinska přijelo zhruba 175 policistů z ostatních členských států Evropské unie. V příštích dvou týdnech by mělo dorazit sto dalších. V pondělí odjelo do Slovinska i 20 českých policistů.