Slovinsko zkouší „poslední výstřel“, chystá reformu penzí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Slovinská vláda dnes schválila změny ve vyplácení penzí a na pracovním trhu. Chce se tím vyhnout nutnosti půjčovat si v zahraničí. Ke změnám se mají vyjádřit ještě odbory, které hrozí referendem. Pokud odbory reformu podpoří, parlament by měl novelu zákona schválit do konce roku.

Konzervativní vláda premiéra Janeze Janši bojuje proti krizi omezováním státních výdajů. Věří, že navrhované reformy důchodové politiky zamezí Slovinsku stát se šestou zemí eurozóny dotovanou zahraničními půjčkami.

„Řekl bych, že pokud si chceme své problémy vyřešit sami, toto je náš poslední výstřel,“ řekl před několika dny deníku Wall Street Journal ministr financi Janez Šusteršič, když byl tázán na připravované reformy penzí a pracovního trhu. „Každý náš krok nám dává důvěru trhů, získáváme tak více času,“ dodal.

Slovinsko bývalo před finanční krizí silnou ekonomikou zaměřenou na export. Po uklidnění v letech 2010 až 2011 se ale letos propadá do hlubší ekonomické krize.

David Klimeš: Slovinci trpí za bankovní socialismus

Schválená novela navrhuje zvýšit věk pro odchod do důchodu z 58 let na 65. Zaměstnavatelům usnadňuje propouštění. Odbory loni nechaly o podobné novele hlasovat v referendu a její nepřijetí vedlo k předčasným volbám. Na vyvolání všelidového hlasování jim stačí posbírat 40 tisíc podpisů.