Slovinsko zpomalilo čtvrtletní růst na 2,6 procenta, investice klesly

Slovinská ekonomika zpomalila ve druhém čtvrtletí meziroční růst na 2,6 procenta z tempa 2,8 procenta v prvním kvartále. Po předešlém prudkém vzestupu klesly investice a vývoz rostl pomaleji, upřesnil slovinský statistický úřad. Analytici předpovídají ve zbytku roku další oslabení.

Investice ve druhém čtvrtletí klesly o 0,6 procenta, zatímco v prvních třech měsících roku o 11,5 procenta vzrostly. Příčinou byl podle úřadu zejména útlum v sektoru stavebnictví. Export mírně zpomalil růst na 5,5 procenta.

Klesající investice podle analytiků povedou ve druhém pololetí k dalšímu zpomalení hospodářského růstu. „Realisticky můžeme ve druhém čtvrtletí čekat růst o 2,1 až 2,6 procenta a příští rok ekonomika dál zpomalí, zčásti v důsledku globálního útlumu,“ řekl agentuře Reuters Igor Masten z ekonomické fakulty univerzity v Lublani.

Graphical visualization of Si GDP Annual Growth Rate

Loni hrubý domácí produkt (HDP) Slovinska vzrostl o tři procenta, a zotavil se tak ze dvou let poklesu. Země se předloni těsně vyhnula nutnosti požádat Evropskou unii o finanční pomoc pro své banky. Slovinská vláda letos čeká zpomalení růstu HDP na 2,4 procenta. Příští rok odhaduje další zmírnění růstu na dvě procenta.