Slovinsko zřejmě povolá k ostraze hranic armádu, nezvládá nápor migrantů

Migranti ve Slovinsku

Migranti ve Slovinsku Zdroj: ctk/ap

Slovinsko požádá Evropskou unii o poskytnutí policejní pomoci na hranicích s Chorvatskem, jež by přispěla ke zvládnutí rostoucího počtu migrantů mířících do západní Evropy. V Bruselu to dnes večer řekl slovinský prezident Borut Pahor. Ještě předtím začal parlament této malé balkánské země jednat o návrhu vlády podpořit policii na hranici armádou.

„Nejde o vynucování mimořádného stavu, jde o posílení kontrol na hranicích,“ řekl o chystaném nasazení armády Cerar. Vláda chce, aby vojáci mohli policistům pomáhat s ostrahou pohraničí.

Situace je pro Slovinsko natolik závažná, že se prezident obrátil s žádostí o pomoc na EU. „Potřebujeme rychlou podporu od Evropské unie,“ řekl podle agentury Reuters Pahor po jednání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou unijních schůzek Donaldem Tuskem. „Slovinsko formálně požádá o dodatečné policejní síly ke střežení hranic mezi Slovinskem a Chorvatskem a o finanční pomoc,“ dodal.

Státní tajemník ministerstva vnitra Boštjan Šefic během dne sdělil, že v posledních dvou dnech už začalo na hranicích vypomáhat policistům 140 vojáků. Uvedl také, že jestliže počet migrantů dál poroste, není vyloučeno, že Slovinsko na své jihovýchodní hranici vybuduje bariéry. Reagoval tak na dotaz, zda se neplánuje podobný plot, jaký má Maďarsko.

Další tranzitní země

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně také s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou uprchlíci procházejí na severozápad Evropy.

Lublaň se nejdříve snažila nekontrolované překračování svých hranic regulovat a uprchlíky podle unijních azylových pravidel registrovat, v pondělí odpoledne se ale rozhodla všechny migranty do země vpustit. Ke stejnému kroku se odhodlalo i Chorvatsko, které je sice členem Evropské unie, není ale součástí schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.

Slovinská vláda dnes uvedla, že „tlak imigrantů přicházejících z Chorvatska se stupňuje, imigranty posílají do Slovinska bez jakékoli kontroly“. Jak poznamenala agentura AP, ani dnes Chorvatsko nevypadalo připravené na zpomalení přílivu uprchlíků.

Omezená kapacita malého, dvoumilionového Slovinska při přepravě běženců působí starosti

Ke slovinským hranicím směřoval ráno z města Tovarnik vlak s více než tisíci migranty a asi 20 plných autobusů pak odjelo z uprchlického tábora Opatovac. Podle slovinské policie se nyní nachází ve slovinských přijímacích střediscích asi 8300 běženců, kteří chtějí pokračovat dál v cestě do západní Evropy.

Omezená kapacita malého, dvoumilionového Slovinska při přepravě běženců působí starosti a podle všeho již dává za pravdu humanitárním organizacím, které varují, že tisíce uprchlíků kvůli tomu uvíznou nejen v Chorvatsku, ale i ještě dále v Srbsku a Makedonii. Právě tyto země tvoří takzvaný balkánský koridor, kudy míří vlna migrantů ze zemí Blízkého východu do západoevropských států.

Napjatá situace panuje i na srbsko-chorvatské hranici, kde čekalo v noci na dnešek asi tisíc migrantů ve větru a zimě dlouhé hodiny, než jim bylo povoleno vstoupit do země. Chorvatská policie je vpouští jen po menších skupinkách po několika jednotlivcích.

Čekající se tak zahřívali u rozdělaných ohňů a byli zabaleni v přikrývkách. Na rodinách s malými dětmi bylo vidět, že se oblékli do veškerého oblečení, které nalezli, uvedla agentura AP. „Otevřete, otevřete,“ pokřikovali prý v jednu chvíli migranti na chorvatské policisty na hranicích.