Složíme zbraně. Kyjev se s rebely dohodl na příměří

Francouzští dobrovolníci podporující proruské povstalce na Ukrajině

Francouzští dobrovolníci podporující proruské povstalce na Ukrajině Zdroj: CTK/AP/Mstislav Chernov

Představitelé proruských rebelů a ukrajinské armády se v Minsku domluvili na složení zbraní. Uzavření příměří na východě Ukrajiny má začít platit dnes v 18:00 místního času (17:00 SELČ). Informaci přinesla ruská agentura Interfax, v zápětí ji potvrdil ukrajinský prezident Petro Porošenko a představitelé OBSE. Moskva vzkázala, že dohodu o příměří vítá. Ukrajinský lídr už vydal rozkaz, aby ukrajinští vojáci přestali bojovat.

Porošenko klid zbraní však podmiňuje stejným krokem ze strany separatistů. Žádá rovněž zřízení míru s účastí představitelů OBSE. Zástupci ukrajinské vlády už podepsali dohodu o příměří s představiteli povstalecké Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Jde o první příměří, k němuž se kromě ukrajinských sil připojili také separatisté. Agentura ITAR-TASS informovala o dvanáctibodovém mírovém plánu. Přesné znění podmínek ale prozatím není k dispozici.

Dohoda o příměří na Ukrajině prý zahrnuje třeba výměnu zajatců, zatímco ozbrojené síly obou stran zůstanou na současných pozicích, uvedl zdroj blízký jednání. Řekl také, že na dodržování klidu zbraní bude dohlížet Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE). Očekáváme, že naši zajatci budou propušteni zítra. Rovněž bude vyhlášen výjimečný stav,“ řekl Petro Porošenko.

„Musíme udělat vše možné i nemožné, aby jsme zastavili krveprolití na Ukrajině,“ řekl prezident Porošenko. Původně měl rozkaz k složení zbraní přijít ve 13:00 místního času (14:00 SELČ). Tak to plánoval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Separatisté z nikým neuznané Luhanské lidové republiky dali na vědomí, že dohoda o příměří nemění jejich postoj k ukrajinským úřadům. „Klid zbraní neznamená konec (naší) politiky žádající odtržení (od Ukrajiny),“ citoval Reuters luhanského povstaleckého předáka Igora Plotnického.

Boje dnes pokračovaly

Na východě Ukrajiny ale dnes i po zahájení jednání v Minsku pokračovaly boje a podle řady expertů bude i po vyhlášení příměří zřejmě trvat ještě delší dobu, než skutečně nastane klid zbraní, upozornila agentura DPA.

Například na východním a severním předměstí přístavu Mariupol znovu zněla dělostřelecká palba. Pokusy separatistů o rychlé obsazení strategického přístavního města jsou už několik hodin zcela zjevné. Boje probíhají i v oblasti města Doněck. Velitelé ozbrojených jednotek prý nedostali žádné pokyny k přerušení bojů.

Agentura Interfax oznámila, že proruští separatisté již vstoupili do přístavu Mariupol, mluvčí ukrajinské armády to ale vzápětí popřel. „První povstalecké skupiny… jsou již v Mariupolu,“ citovala povstalecké zdroje.

Silné útoky

„To není pravda. Zatlačili jsme je zpět z pozic, které drželi,“ prohlásil vzápětí mluvčí ukrajinských sil Andrij Lysenko. Boje údajně nepřerušila ani noční tma. „Byli jsme pod palbou celou noc, ale pořád se nám daří udržovat povstalce v šachu. Stojí proti nám s tanky a dělostřelectvem,“ uvedl podle agentury Reuters velitel ukrajinských dobrovolných milicí. „Naše dělostřelectvo dorazilo a je rozmísťováno (na obranu města) proti rebelům,“ prohlásil starosta Mariupolu.

Půlmilionové černomořské přístavní město Mariupol se nachází na jihovýchodě Ukrajiny ve strategicky významné oblasti mezi Ruskem a Krymem, který Rusko anektovalo letos na jaře. Boje probíhají navzdory pokusům o mírová jednání v Minsku. „Naše operace pokračují podle předešlých rozkazů,“ řekl povtsalec z Mariupolu kolem poledne.

Palba z lehkých i těžkých zbraní se podle svědků dopoledne ozývala také severozápadně od Doněcku, z blízkosti místního letiště. Proruští separatisté v posledních dnech ostřelují letiště v Doněcku a ve čtvrtek tvrdili, že ho obklíčili a čekají, až se ukrajinští vojáci vzdají.

„Z širší oblasti doněckého letiště je slyšet střelba z lehkých zbraní a opakované výstřely z děl,“ konstatoval reportér agentury Reuters z místa vzdáleného asi dva až tři kilometry od letiště. Podle agentury DPA zahynulo v nejnovějších střetech v oblasti Doněcku 23 povstalců, 14 ukrajinských vojáků a pět civilistů.