Smer mobilizuje do eurovoleb

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenský premiér Robert Fico se otřepal po neúspěchu v prezidentských volbách a zahájil kampaň vládní strany Smer před hlasováním do Evropského parlamentu. Politické špičky Smeru plánují objet všechny regiony země. Fico doufá, že lídr kandidátky Smeru Maroš Šefčovič se opět stane eurokomisařem. Sám prý o post v Evropské komisi nemá zájem a chce zůstat na Slovensku.

Partaj se obává radikálů, kterým by mohla pomoci nízká volební účast. K minulým volbám v roce 2009 přišlo v zemi jen 20 procent voličů, nejméně z celé unie. „Euroskeptické síly i na Slovensku přesvědčují lidi, že se různým šermováním dá v Evropě něco zařídit. To není pravda,“ tvrdí Šefčovič. Podle něj je třeba mobilizovat proevropské síly. K účasti tento týden Slováky vyzval i šéf Evropské komise José Barroso.

Fico u příležitosti desetiletí od vstupu Slovenska do EU zdůraznil, že integrace je úspěšná. Vláda uvádí, že Bratislava od EU za dekádu získala o 6,75 miliardy eur více, než do Bruselu poslala. Podobně hovořil i Barroso. „Slovensko v rámci zemí visegrádské čtyřky učinilo největší pokrok v dorovnávaní, HDP na obyvatele se zvýšil na 76 procent unijního průměru v roce 2012 z 57 procent v roce 2004,“ podotkl.

Kotleba se také snaží

Mobilizovat Slováky se ale pokouší i extremistický banskobystrický župan Marian Kotleba. Zdůrazňuje, že proti Bruselu už nyní bojuje na regionální úrovni. „Teď máme možnost pokračovat na úrovni EU. Unie, která svou politikou ničí i naše výrobce, náš průmysl, naše zemědělství, celý náš stát,“ píše v novinách své partaje.

Podle aktuálních průzkumů pro volby do národního parlamentu vede Smer s 44,4 procenta. Za ním by skončili Obyčejní lidé a Křesťanskodemokratické hnutí s 9,4 procenta. SDKÚ by získala 8,7 procenta, Svoboda a Solidarita 7,1. Do parlamentu by se ještě probojoval Most-Híd s 5,8 procenta.

Kolik stála prezidentská kampaň