Smer ztrácí přízeň veřejnosti, předseda Fico slibuje levný plyn a vlaky zdarma

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Vládnoucí Smer na víkendovém sjezdu přiznal, že jeho popularita mezi Slováky upadá. Předseda sociální demokracie Robert Fico ohlásil balík opatření, který má partaji pomoci.

Fico slíbil, že ceny plynu do konce volebního období klesnou minimálně o deset procent. Snížit by se měly odvody, nahoru má naopak jít minimální mzda. Premiér ohlásil i zavedení minimálního důchodu a velké slevy v dopravě. Podle expertů už se tak chystá na další volby. Opozice považuje opatření za populistická.

Pro stranu musí být podle Fica varováním, že se jí nepodařilo uspět ve druhém kole krajského klání v Banské Bystrici, v prezidentských volbách ani v eurovolbách. „Objevují se případy zpanštění strany. Je omylem politika, když se domnívá, že lidé jsou tu pro něho,“ prohlásil lídr partaje.

Fico hodnotí hlavně druhé, ne sebe, tvrdí kritici

Od kolegů proto bude vyžadovat vyšší nasazení v regionech a slibuje personální změny na všech úrovních. K přesunům patrně dojde i ve vládě. Kritici však tvrdí, že premiér z nezdarů stále nevyvodil žádné osobní závěry. Otazníky se vznášejí i nad realizací výměn. Ministr kultury Marek Maďarič, který se po prohraných prezidentských volbách jakožto šéf Ficovy kampaně vzdal křesla místopředsedy strany, se na sněmu na tento post vrátil.

Hlavní Ficovou kartou je balíček opatření, jež mají státní kasu stát 250 milionů eur ročně. Ministerský předseda může slibovat pokles cen plynu domácnostem, jelikož stát plně ovládá příslušnou část Slovenského plynárenského průmyslu (SPP). „O kolik to převýší deset procent, bude záležet na okolnostech,“ řekl premiér ke snižování cen. Prostor prý vidí i na zlevnění elektřiny.

Rekordní nárůst minimální mzdy

Šéf Smeru ohlásil i plán na historicky nejvyšší procentuální nárůst čisté minimální mzdy. V praxi by měla znamenat třináctý plat pro lidi s nejnižšími výdělky. Nižším příjmovým skupinám by zároveň měly klesnout zdravotní odvody, podle Fica by se opatření mělo dotknout asi osmi set tisíc lidí. Nižší odvody na zdravotní pojištění by měli pocítit i zaměstnavatelé. Studenti základních, středních i vysokých škol a důchodci by měli od 17. listopadu cestovat vlakem zdarma. Nižších výdajů za jízdenky se mají dočkat i lidé cestující za prací.

Ministr financí Peter Kažímir tvrdí, že balík neohrozí záměr vlády snižovat rozpočtový deficit. „Balík opatření je víc předvolební než racionální,“ řekl však Sme ekonom Vladimír Baláž. Odborníci kritizují především příslib vlaků zdarma. Nedovedou si představit, jak bude stát v tak masovém měřítku studentské cesty dotovat.