Snooker roste, chce na olympiádu v Tokiu

Snooker: hráč roku John Higgins

Snooker: hráč roku John Higgins Zdroj: worldsnooker.com

Boj o zařazení do programu letních olympijských her zahájí další sportovní odvětví. Záměr představit se na hrách v roce 2024 představili zástupci kulečníkové hry snooker. „Náš sport se rychle rozvíjí a nyní je v nejlepší pozici,“ oznámil šéf Světové asociace biliardových a snookerových profesionálů (WPBSA) Jason Ferguson.

Snooker chtěl kandidovat již na zařazení do programu her v roce 2020 v Tokiu, organizace ale pozdě podala přihlášku. „Hodně jsme se naučili a věřím, že nám to pomůže,“ uvedl Ferguson.

mistr. Mark Selby bral nejvyšší odměnu v dějinách snookeru. „Pokud bychom se bavili ještě před pěti roky, řekl bych, že nemáme šanci se na olympiádu dostat. Jenže od té doby jsme udělali velký pokrok a myslím si, že dnes už si zasloužíme stát se součástí olympijského programu,“ dodal šéf světového snookeru.
¨
Výhodou snookeru je dle Fergusona také jeho finanční nenáročnost. „Neustále slyšíme, kolik stojí výstavba nových sportovišť a bazénů. My dokážeme uspořádat turnaj s velmi omezeným rozpočtem. Můžeme hrát prakticky kdekoli, dokážeme si místo upravit, aby skvěle vypadalo a dobře se tam hrálo,“ vysvětlil Ferguson.

Za výhru statisíce liber

Snooker v posledních letech zažil skutečně značný rozvoj. Světová tour se hraje v deseti zemích, sledovanost stále stoupá a díky tomu se zvyšují také finanční odměny hráčů. Čerstvý mistr světa Mark Selby, který titul získal před týdnem, bral za svůj triumf nejvyšší odměnu v historii snookeru – 330 tisíc liber. Na světovém šampionátu se hrálo o rekordní prémie, celkem si hráči rozdělili 1,5 milionu liber, o 136 tisíc liber více než na předchozím turnaji. Odměny se zvyšují i na turnajích světové tour.

Během posledních dvou sezon si hned sedm hráčů vydělalo více než 600 tisíc liber. Za zvyšujícími se odměnami stojí především vyšší sledovanost. Například poslední mistrovství světa vidělo přes 300 milionů diváků. Ještě před dvěma roky byla sledovanost kolem 250 milionů lidí. Poslední finále bylo na britském kanále BBC2 nejsledovanějším pořadem od roku 2009. Historickou sledovanost turnaje zaznamenali také v Číně.