Sobotka: Česko se bude v Afghánistánu angažovat i po roce 2016

Čeští vojáci z 601. skupiny v Afghánistánu

Čeští vojáci z 601. skupiny v Afghánistánu Zdroj: 601. skupina

Česko předpokládá, že se bude vojensky angažovat v Afghánistánu i po roce 2016. Po dnešním jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ke konci roku 2016 oznámily ukončení své mise v Afghánistánu Spojené státy. Američané ale ještě chtějí vést o svém dalším zapojení politická jednání s afghánskými představiteli.

Česká armáda má schválenou misi v Afghánistánu do konce roku 2016. V zemi na začátku září působilo 281 vojáků, většina z nich má na starosti ostrahu spojenecké letecké základny Bagrám. Česko svým počtem vojáků patří mezi deset největších přispěvatelů do mezinárodní operace.

Sobotka dnes připomněl, že české armádě po několika letech opět roste rozpočet. To by podle premiéra mělo vést ke zlepšení schopností i kapacit českého vojska. Rozpočet by se měl v příštím roce vyšplhat na 47,5 miliardy korun, letos činil méně než 44 miliardy.

Podle Stoltenberga je Česko pevným a odhodlaným členem NATO. Pochválil ČR za to, že se dokázala vypořádat s finanční krizí. „Umožňuje vám to, abyste mohli zvyšovat investice do obrany. Vítám vaše velké odhodlání toto učinit,“ poznamenal Stoltenberg. Po konci studené války s poklesem napětí ve světě se snižovaly i vojenské rozpočty. „Teď to napětí stoupá a musíme obranné rozpočty navyšovat,“ řekl. České armádě poděkoval za to, že vyslala do čela Vojenského výboru NATO bývalého náčelníka generálního štábu Petra Pavla.