Socialisté zůstávají po prvním kole střízliví

François Hollande

François Hollande Zdroj: ctk

Francouzská levice podle předpokladů ve volbách do Národního shromáždění vede, o většině mandátů se ale rozhodne až v neděli. V prvním kole bylo rozděleno jen 36 z 577 křesel. Hlasování navíc provázela velmi slabá účast, do volebních místností přišlo jen 57 procent voličů.

Vítězství socialistů by prezidentovi Françoisi Hollandovi pomohlo prosazovat domácí agendu a zřejmě by posilnilo i jeho pozici v evropském měřítku. Z projekcí agentur pro šetření veřejného mínění vyplývá, že by socialisté, Evropa Ekologie-Zelení, Levicová fronta a jejich další menší spojenci měli v dolní komoře parlamentu získat většinu. Otázka spíše je, do jaké míry a na jaké partnery se bude muset prezidentova strana spoléhat.

„Zjištění, že krize je vážná a že vláda potřebuje volné pole působnosti, aby dostala zemi zpět na správnou trasu, hraje vládě do karet k zisku absolutní většiny,“ řekl agentuře Reuters Stephane Rozes z pařížské poradenské společnosti CAP. Socialisté však zatím zůstávají střízliví a agitují voliče k účasti ve druhém kole. „Změna začala. Vše ale závisí na příští neděli,“ poznamenal premiér Jean-Marc Ayrault.

Celkem úspěšně rozehrané jsou volby pro krajní pravici, která má po letech šanci vrátit se do parlamentu. Vzhledem k francouzskému volebnímu systému ale není vyloučené, že Národní fronta Marine Le Penové, kritizující euro a muslimské přistěhovalce, nakonec skončí s prázdnou.

Le Penová se v hornickém městě Hénin-Beaumont na severu země utkala s lídrem radikální levice Jeanem-Lucem Mélenchonem. V prvním kole zvítězila se ziskem 42 procent hlasů, šéf Levicové fronty skončil za socialistickým kandidátem třetí s 21 procenty hlasů.

Výsledky prvního kola parlamentních volebVýsledky prvního kola parlamentních voleb | E15

Mélenchon uznal porážku a vyzval příznivce, aby zvolení šéfky Národní fronty zabránili. Konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP) se se socialisty k porážce krajní pravice spojit odmítá. Apeluje na její voliče, aby ve druhém kole hlasovali pro něj, a zabránili tak nadvládě levice.