Soud: Berlusconi žil pod ochranou sicilské mafie

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: profimedia.cz

Bývalý italský premiér Silvio Berluconi uzavřel pakt se sicilskou mafií Cosa Nostra, který trval skoro dvě dekády. Vyplývá to z odůvodnění rozsudku proti jednomu z Berlusconiho blízkých spolupracovníků, ze kterého citují italská média.

Podle soudu v Palermu platil Berlusconi mafii v letech 1974 až 1992 obrovské sumy v hotovosti, Cosa Nostra mu na oplátku poskytovala ochranu. Prostředníkem v obchodu byl bývalý senátor Marcello Dell'Utri.

Z rozsudku vyplývá, že Dell'Utri obstarával komunikaci mezi tehdejším obchodníkem a začínajícím mediálním podnikatelem Berlusconim a představiteli mafie. Exsenátor kvůli svému napojení na mafii v březnu odsouzen k sedmi letům vězení.

Během procesu na konci loňského roku svědčil i Berlusconi. Šlo o otázku, zda na něj mafie vyvíjela nátlak, aby na Dell'Utriho převedl 40 milionů eur. Berlusconi tvrdil, že pouze „pomáhal příteli“.

Dell'Utri více než třicet let vedl reklamní agenturu Publitalia z Berlusconiho skupiny Fininvest. V roce 1994 s ním zakládal stranu Forza Italia, v jejímž čele Berlusconi dodnes stojí.

Berlusconimu tak nyní možná hrozí další soud. Bývalý italský premiér byl přitom na začátku srpna soudem poslední instance odsouzen na jeden rok odnětí svobody za daňové podvody. Do vězení ale kvůli svému vysokému věku nastoupit nemusí. Italský senát, jehož členem se Berlusconi stal po posledních volbách, by měl v nejbližších dnech hlasovat o jeho vyloučení z horní komory.

Obvinění, že Dell'Utri a Berlusconi mají vazby na mafii, se objevují od 90. let minulého století. V roce 2002 například u soudu vypověděl bývalý člen Cosy Nostry Antonino Giuffrè, že na začátku 90. let mafie ukončila dosavadní spolupráci s křesťanskými demokraty a od té doby její zájmy v Římě hájila Forza Italia. Jeho tvrzení o několik let později potvrdil další „zběh“ z řad sicilské mafie Gaspare Spatuzza.