Soud o Babišovu minulost se na Slovensku asi protáhne

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Bratislavský soud dnes zřejmě nerozhodne o žalobě Andreje Babiše na Ústav paměti národa (ÚPN). Babišovi právníci navrhli koncem minulého týdne nové dva svědky. Advokáti ÚPN na to reagovali požadavkem na odročení jednání. Podle dokumentů, které ÚPN zveřejnil, byl Babiš v osmdesátých letech agentem Státní bezpečnosti. Ministr financí aktivní spolupráci s komunistickou tajnou policií popírá a chce se očistit prostřednictvím soudního verdiktu.

Babiš původně nechal k soudu předvolat více svědků, na loňské jednání ale žádný nepřišel. Čtyři svědci měli přijít také na dnešní jednání. Šlo o Babišovy bývalé spolupracovníky z podniku zahraničního obchodu Petrimex. Žalobce nicméně nedávno soudkyni navrhl nové svědky.

Podle informací týdeníku Euro a deníku E15 z prostředí slovenské justice Babiš nechal oslovit bývalého důstojníka StB Andreje Kuľhu, který hovoří o falšování záznamů v tajné policii. Kuľha však na přímý dotaz popřel, že by se k soudu chystal.

„Nedostal jsem žádné předvolání,“ řekl. Dalším svědkem má být bezpečnostní analytik a bývalý novinář Milan Žitný, jenž také zpochybňuje dokumenty Ústavu paměti národa.

Mluvčí okresního soudu v prvním bratislavském obvodu Pavol Adamčiak potvrdil, že soudkyně probere návrh na odročení i na předvolání nových svědků na samém začátku jednání. Není tedy vyloučeno, že se líčení ani nerozběhne a přesune se na pozdější termín.

Soud poutá velkou pozornost v souvislosti s Babišovým nástupem do vlády Bohuslava Sobotky. Podle dosavadních zvyklostí by majitel holdingu Agrofert měl předložit platné lustrační osvědčení. To by ale podle odborníků nedostal.

Autor je redaktorem týdeníku Euro

Jak to má Babiš s lustračním osvědčením? Nejspíš ho čeká pozitivní