Soud povolil vyklizení imigrantské kolonie u Calais

Imigranti ve stanovém táboře v Calais

Imigranti ve stanovém táboře v Calais Zdroj: ctk/ap

Správní soud ve francouzském Lille vyslovil souhlas se záměrem úřadů částečně vyklidit nouzovou migrantskou kolonii zvanou Džungle u francouzského přímořského města Calais. Informovala o tom francouzská média s odvoláním na prefekturu departementu Pas-de-Calais. Vystěhování stovek migrantů z jejich nouzových přístřešků a stanů se snažilo zabránit několik humanitárních organizací, které se proto obrátily na soud.

Úřady chtějí vyklidit hustě zalidněnou jižní část Džungle, kde žijí tisícovky lidí, kteří doufají, že se jim podaří dostat se ilegálně do Británie.

Očekávaná evakuace se týká podle oficiálních údajů 800 až 1000 osob. Podle soudu úřady nemohou jižní část kolonie srovnat se zemí úplně. Zůstat musí společné prostory jako školy nebo modlitebny.

Úřady původně nařídily vyklizení prostoru do úterního večera tento týden, ale bylo třeba počkat na soudní rozhodnutí. Soud vynesení verdiktu v citlivé záležitosti v úterý odložil.

Úřady chtějí migranty přestěhovat do nového kontejnerového tábora nebo do přijímacích center v jiných regionech. Humanitární organizace se však domnívají, že pro tyto lidi nejsou zajištěny dostatečné ubytovací kapacity. Životní podmínky v calaiském táboře připomínají chudinské čtvrti velkoměst v rozvojovém světě a francouzské úřady to už dále nechtějí akceptovat.