Soud s manažery a akcionáři skupiny Airbus byl po zahájení odročen

Vizualizace Airbusu A330neo

Vizualizace Airbusu A330neo Zdroj: Airbus

Tribunál pařížského soudu v pátek odročil řízení s bývalými i současnými manažery a někdejšími firemními akcionáři největšího evropského výrobce letecké techniky EADS, dnešní Airbus Group. Soudci tím chtějí umožnit vyšší soudní instanci, aby rozhodla o ústavnosti řízení. Odpověděli tak na žádost obviněných o zrušení procesu vzhledem k tomu, že už dříve byli v jiném řízení od obvinění ze zneužití neveřejných informací k obchodům s akciemi očištěni.

Před soudem dnes poprvé stanulo sedm manažerů, včetně dnešního šéfa prodeje Airbusu Johna Leahyho a jednoho ze dvou bývalých výkonných šéfů EADS Noëla Forgearda. Prokurátoři manažery po osmiletém vyšetřování obvinili z toho, že se obohatili obchody s akciemi díky důvěrným informacím z firmy. Žaloba se vztahuje i na francouzskou společnost Lagardere a německý koncern Daimler, které byly hlavními firemními akcionáři EADS.

Podle státních zástupců vytěžili obvinění na jaře 2006 značný zisk z prodeje akcií EADS, protože věděli v předstihu o problémech s vývojem a výrobou letounů A380 a A350 a o výrazně se horšícím finančním výhledu skupiny. Akcie EADS se 13. června 2006 propadly o 26 procent v reakci na oznámení divize Airbus o odkladu výroby a dodávek A380 a varování skupiny před výrazně horšími finančními výsledky. Obvinění se hodlají hájit tím, že celý rozsah nákladů těchto problémů v době, kdy akcie prodávali, ještě nemohli znát.

Nařčení prý smetl francouzský úřad pro regulaci akciového trhu AMF

Obhájci obviněných ale především poukázali na to, že už v roce 2009 je od těchto nařčení očistil francouzský úřad pro regulaci akciového trhu AMF, takže nynější soudní proces by se vůbec neměl konat. Jejich žádost o zastavení řízení se podle agentury Reuters také opírá o nedávné rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva o nepřípustnosti dvojího souzení za jeden čin.

Líčení bylo původně naplánováno na tři týdny. Podle právních expertů ale rozhodnutí soudu může přijít za týdny až měsíce po ukončení procesu a další měsíce až roky může trvat proces odvolání. Obviněným jednotlivcům hrozí pokuta až desetinásobku jejich zisku z prodeje akcií a až dva roky vězení. Obviněné firmy mohou dostat pokutu až padesátinásobku svého zisku z napadených akciových obchodů.