Soudy potrestaly lídry ruské opozice vězením a pokutou

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: ctk

Dva lídři ruské opozice si včera vyslechli rozsudky v souvislosti s účastí na povolebních protestech proti Vladimiru Putinovi. Levicový politik Sergej Udalcov má za neuposlechnutí policie strávit deset dní ve vězení. Protikorupční aktivista a blogger Alexej Navalnyj vyvázl s pokutou tisíc rublů (zhruba 640 korun).

Udalcov v prezidentské kampani spolupracoval s komunistickým kandidátem Gennadijem Zjuganovem. Během
soudního líčení řekl, že příkaz policie jít po skončení povolené demonstrace do metra neuposlechl, poněvadž ho pokládal za protiprávní.

Všeobecně se čekalo, že od soudu odejde také jen s pokutou. „Soudkyně mě poslala na deset dní za mříže. Na znamení protestu zahajuji hladovku,“ rozčiloval se lídr Levé fronty po vynesení verdiktu na Twitteru. Navalnyj zase zdůraznil, že protesty proti budoucímu prezidentovi, který oficiálně nastoupí do funkce 7. května, budou i nadále pokračovat. „Ať se to soudkyni líbí, nebo ne, v Moskvě jsou statisíce, miliony lidí, kteří jsou nespokojeni s tím, že jejich hlasy byly ukradeny. Budou dále vycházet na ulice a protestovat,“ prohlásil aktivista.

Z průzkumu plyne, že výsledkům prezidentských voleb ze 4. března věří 44 procent Rusů. Ve skupině těch, kdo hlasovali pro Putina, pokládají skóre za důvěryhodné dvě třetiny. Předchozím volbám v roce 2004 a 2008 věřilo 53 procent lidí.