Španělská opozice žádá Rajoyovu hlavu

Španělský premiér Marian Rajoy

Španělský premiér Marian Rajoy Zdroj: CTK

Španělská opozice žádá premiéra Mariana Rajoye, aby odstoupil kvůli skandálu s údajným nezákonným financováním jeho Lidové strany. Předsedovi vlády uškodily zveřejněné textové zprávy, v nichž vyjadřuje podporu bývalému pokladníkovi partaje obviněnému z korupce a daňových úniků. Podle levice dokazují, že s ním byl spolčený.

„Chování Rajoye může být shrnuto velice prostě: mlčení, lži a potom, co vyšlo najevo teď, velice vážné maření vyšetřování,“ prohlásil socialistický lídr Alfredo Pérez Rubalcaba.

Obviněný Luis Bárcenas údajně vedl tajný stranický fond, do kterého přispívaly zejména stavební firmy. Vysoce postavení politici z něj měli dostávat po léta peníze. Rajoy na veřejnosti tvrdil, že si už ani nevzpomíná, kdy s Bárcenasem mluvil. Deník El Mundo ale zveřejnil zprávu, podle níž premiér s obviněným přinejmenším do letošního března udržoval pravidelný kontakt.

„Luisi, rozumím. Zůstaň silný. Zavolám ti zítra. Objímám,“ napsal údajně premiér Bárcenasovi například v lednu, kdy skandál naplno vypukl. Starší zprávy navíc naznačují, že premiér mohl přispět k zastavení dřívějšího stíhání Bárcenase.

Sliby o oživeníSliby o oživení

Bývalý pokladník je od června ve vazbě kvůli obavám z možného útěku, jelikož vyšetřovatelé objevili v zahraničí jeho tajná konta. Včera o událostech přes tři hodiny vypovídal za zavřenými dveřmi. Podle španělských médií přiznal, že z účtu posílal v letech 2008 až 2010 Rajoyovi peníze.

Požadavek opozice před sídlem Lidové strany v Madridu podpořily desítky lidí. V průzkumech sice partaj před socialisty vede, ale jen díky znechucení Španělů tradičními stranami. Její obliba je asi poloviční oproti konci roku 2011, kdy Rajoy nastoupil do úřadu. Podle šetření mu nedůvěřuje 86 procent lidí.