Španělská vláda představila úsporná opatření

Španělsko

Španělsko

Vláda španělského premiéra Mariana Rajoye upřesnila první etapu plánu boje s hospodářskými problémy země. Schválila opatření, kterými chce v roce 2012 osekat veřejné výdaje o 8,9 miliardy eur, šetření se dotkne všech rezortů. Chystá se kvůli tomu mimo jiné pokračovat ve zmražení platů státních zaměstnanců. Podle průzkumu deníku El País je 49 procent Španělů srozuměno s nutností nových škrtů.

Konzervativní vláda, která vzešla z listopadových voleb, se snaží přesvědčit trhy o tom, že sama zvládne dát do pořádku veřejné finance. „Čelíme výjimečné a nečekané situaci, která nás nutí přijímat mimořádná a nečekaná opatření,“ řekla místopředsedkyně vlády Soraya Sáenzová.

Kabinet uvedl, že rozpočtový deficit za končící rok zřejmě dosáhne osmi procent hrubého domácího produktu, původně se přitom počítalo s šesti procenty. Rajoy už dříve prohlásil, že je potřeba najít prostor pro tolik úspor, aby příští rok schodek nepřesáhl 4,4 procenta HDP. V roce 2013 by ho pak rád stlačil na tři procenta.

Státní zaměstnanci budou mít po celý rok zmražené mzdy, nábor nových pracovních sil bude až na výjimečné případy pozastaven. Dalším z prostředků k dosažení vytyčeného cíle má být také růst daní fyzických osob, dotkne se hlavně skupin s vyššími příjmy a potrvá nejméně dva roky. Dočasné zvýšení některých daní by do státní pokladny mělo přinést zhruba šest miliard eur.

Rajoy sice musí na jedné straně drasticky škrtat, zároveň ale usiluje o nastartování španělské ekonomiky a vytváření pracovních míst. Ministr hospodářství Luis de Guindos předpovídá, že HDP v posledním čtvrtletí letošního roku klesne o 0,2 až 0,3 procenta, očekává také slabý začátek příštího roku. Premiér už při svém prvním projevu ve funkci oznámil například daňové bonusy pro malé firmy, které budou nabírat zaměstnance.