Španělsku se nedaří snižovat zadlužení, přesáhlo už sto procent HDP

Španělský premiér Mariano Rajoy

Španělský premiér Mariano Rajoy Zdroj: CTK

Hrubý dluh Španělska se v červnu vyšplhal na rekordních 1,1 bilionu eur (téměř 30 bilionů korun). To představuje 100,9 procenta hrubého domácího produktu země. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů španělské centrální banky a ministerstva hospodářství.

Španělsko tak zaostává za svým cílem, podle kterého by měl poměr dluhu k HDP na konci letošního roku činit 99,1 procenta. V závěru loňského roku tento podíl dosahoval 99 procent. Ministerstvo hospodářství nicméně uvedlo, že je stále na cestě k dosažení stanoveného cíle. „Jsou tu velké sezonní výkyvy, které je zapotřebí brát v úvahu,“ upozornilo. Růst dluhu podle ministerstva stále zpomaluje, a to již od roku 2013.

Španělsko nyní navzdory patové politické situaci v zemi patří mezi nejrychleji rostoucí ekonomiky v eurozóně. Španělská prozatímní vláda nedávno zvýšila odhad hospodářského růstu pro letošní rok na 2,9 procenta z dříve předpokládaných 2,7 procenta. Doufá, že příznivý vývoj ekonomiky pomůže splnit její letošní rozpočtové cíle.