Špičky řeckého Zlatého úsvitu čeká soud, hrozí až dvacetileté tresty

Řecko

Řecko Zdroj: David Vagaday

Řecká justice definitivně rozhodla, že vedení neonacistické strany Zlatý úsvit v čele s jejím vůdcem Nikolaosem Michaloliakosem půjde před soud pro obvinění ze zločinného spolčení. Za to jim hrozí až 20 let vězení. Proces, který pravděpodobně začne 20. dubna, čeká všech 18 bývalých poslanců strany a rovněž 54 dalších jejích činitelů.

Řecká justice zahájila tažení proti Zlatému úsvitu v souvislosti s vraždou levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fysase v září 2013. Tou vyvrcholily několik let trvající násilné aktivity namířené mimo jiné proti přistěhovalcům, stoupencům levice a sexuálně jinak orientovaným osobám.

Strana již dříve jakoukoli vinu odmítla a označila vznesená obvinění za politicky motivovaná. To podle nich souvisí s tím, že Zlatý úsvit je mezi obyvateli Řecka populární. Strana potvrdila své politické postavení v parlamentních volbách, v nichž před týdnem skončila opět třetí, stejně jako při dvou posledních volbách do řeckého parlamentu.

Ve čtvrtek poprvé zasedají noví poslanci, kteří budou skládat přísahu. Přítomni budou i ti, proti kterým je vedeno soudní řízení a kteří už rok a půl čekají ve vazbě na proces.

David Klimeš: Skeptici nepatří do jednoho pytle