Spojené státy čeká boj o imigrační reformu

Imigranti v USA

Imigranti v USA Zdroj: profimedia.cz

Bílý dům se pokusí vyřešit citlivé téma nezákonného přistěhovalectví. Podle odborníků jsou k tomu teď lepší podmínky než dříve. S vlastní verzí imigrační reformy přišla skupina osmi senátorů z obou politických táborů. Jedenácti milionům lidí, kteří v USA pobývají nelegálně, uvolňuje cestu k občanství. K tématu se měl v noci na dnešek vyjádřit i prezident Barack Obama.

Senátorský návrh počítá s tím, že se přistěhovalci zaregistrují, podrobí se kontrole zkoumající zločinecké vazby, zaplatí zpětně daně a pokutu, a získají tak zkušební povolení. Pak si budou moci zažádat o trvalý pobyt. Podle materiálu by se zároveň měly zpřísnit kontroly na hranicích.

„My Američané jsme už velice dlouho velmi svolní k tomu, aby nám jedinci sekali naše trávníky, servírovali nám jídlo, uklízeli naše domovy a dokonce dohlíželi na naše děti, ale zároveň jsme jim nedovolili přístup k vymoženostem, které činí naši zemi významnou,“ prohlásil člen senátorské skupiny, republikán John McCain.

Obama se ve svém prvním funkčním obdobím se záležitostí nedokázal vypořádat, přesto v podzimních volbách získal většinu hlasů stále vlivnější hispánské komunity. Nyní z tématu učinil prioritu a hlásá, že by do něj neměl být zatahován politický boj. Předpokládalo se proto, že v Las Vegas pochválí senátory za to, že se dokázali spojit, a nabídne podobné řešení situace.

Minimálně část republikánů politickou realitu plně chápe. „Volby, volby,“ odpověděl McCain jednoduše na dotaz, proč návrh podporuje. Konzervativní křídlo ale nadále nechce o reformě ani slyšet. „Amnestie“ podle nich ilegální imigraci jenom povzbudí.

Zastánci reformy argumentují i ekonomickým přínosem. Jedna studie tvrdí, že podpora imigrace a legalizace pobytů může v příští dekádě přinést americkému hospodářství 1,5 bilionu dolarů. Experti mimo jiné uvádějí, že přistěhovalci jsou mnohem ochotnější začít podnikat než místní. Podle odhadů navíc imigranti tvoří 40 procent amerických vědců.

Senát Kerryho podpořil

Zahraniční výbor amerického Senátu podle očekávání podpořil dosavadního demokratického senátora Johna Kerryho do funkce ministra zahraničí, ve které nahradí Hillary Clintonovou. Kerry je veteránem vietnamské války a do Senátu byl zvolen již pětkrát. V roce 2004 za demokraty neúspěšně kandidoval na prezidenta. Členem zahraničního výboru Senátu, který včera jeho nominaci schválil, je už 28 let a poslední čtyři roky mu předsedal.