Spojené státy čistí Vietnam od chemických látek z války

Cedule varující před zamořením dioxinem

Cedule varující před zamořením dioxinem Zdroj: Profimedia.cz

Americká armáda přehodnotila svůj postoj k chemické stopě, kterou zanechala ve Vietnamu za války. Nyní, po padesáti letech, odstraňuje ve Vietnamu následky použití chemických zbraní, především herbicidů.

Server Sme.sk píše, že speciální jednotky americké složky začaly s likvidací chemického znečištění, které způsobilo používání nebezpečných herbicidů na území někdejší vojenské základny nedaleko vietnamského města Da Nang.

Někteří pozorovatelé to považují za důležitý krok americké politiky v jihovýchodní Asii, protože Američané dlouho odmítali uznat zodpovědnost za problémy způsobené použitím chemických zbraní. Nyní se americká vláda rozhodla investovat do projektu na vyčištění 19 hektarů zamořeného území 43 milionů dolarů.

„Podnikáme první kroky, abychom pochovali odkaz naší minulosti“, řekl agentuře AP americký velvyslanec ve Vietnamu David Shear.

Děti, za jejichž tělesné vady můžou americké defoliantyDěti, za jejichž tělesné vady můžou americké defolianty | Profimedia.czDěti, jejichž tělesné vady způsobil dioxin

Americká armáda mezi lety 1962 a 1971 použila při bombardování přibližně 75 milionů litrů různých herbicidů, především defoliant Agent Orange (a jeho různé mutace jako Agent Pink nebo Agent Purple). Armáda je používala na zničení vegetace v rozsáhlých oblastech. To mělo americkým vojákům usnadnit bombardování a odhalit zásobovací trasy nepřátelských jednotek v džungli.

Minulost se vrací dodnes

Chemikálie, jež obsahovala vysoce jedovatý dioxin, však neměla vliv jen na samotnou přírodu. Sloučenina se rychle dostávala do půdy a v oblasti Danangu, kde byla americká letecká základna, začaly kvůli působení dioxinu přibývat potraty a těžce postižené děti, které se rodí dodnes.

Podle Sheara budou Spojené státy pokračovat s čištěním i v prostoru své další bývalé letecké základny Bien Hoa v jižním Vietnamu. Stále však není jasné, kolik peněz plánuje americká vláda investovat do odstraňování znečištění, případně začne-li i s odškodňováním obětí bombardování.