Spojené státy vyzvaly Evropu k větší podpoře ekonomiky

Bílý dům v americkém Washingtonu

Bílý dům v americkém Washingtonu Zdroj: ctk/AP

Evropské úřady musejí posílit snahu o odvrácení hospodářského útlumu v regionu, protože kroky Evropské centrální banky (ECB) k podpoře ekonomiky samy o sobě nestačí. Prohlásil to americký ministr financí Jack Lew. "Jak ukazuje poslední vývoj ekonomiky, samotné kroky ECB k obnovení zdravého růstu nejsou dostatečné," dodal. "Jsou zapotřebí rozhodná opatření národních úřadů a dalších evropských institucí ke snížení rizika, že se tento region propadne do výraznějšího útlumu," uvedl také.

ECB v posledních měsících ve snaze o podporu hospodářského růstu a odvrácení deflace snížila úrokové sazby na nová rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů. Šéf ECB Mario Draghi dnes zopakoval, že banka je v případě potřeby připravena uskutečnit další nekonvenční opatření na podporu ekonomiky a že bude nadále držet úrokové sazby na nízké úrovni.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. Letos se však kvůli slabým ekonomickým údajům objevily obavy z návratu recese. Na evropskou ekonomiku mají negativní dopady mimo jiné sankce související s ukrajinskou krizí.