Společně utvářejme běh 21. století, řekl Obama při přijetí Si Ťin-pchinga

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho americký protějšek Barack Obama

Čínský prezident Si Ťin-pching a jeho americký protějšek Barack Obama Zdroj: ctk/ap

Americký prezident Barack Obama v Bílém domě přijal svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga. Spojené státy si přejí, aby byla Čína prosperující a mírumilovnou zemí, řekl hostitel v uvítacím proslovu. Když spolu budou Spojené státy a Čína spolupracovat, budou mít "nedostižnou schopnost" utvářet běh tohoto století, dodal.

Si je na své první návštěvě Spojených států. Obama ho uvítal v zahradě Bílého domu, tedy na stejném místě, jako před dvěma dny papeže Františka.

Návštěva čínského prezidenta se koná v době zvýšeného napětí mezi oběma největšími ekonomikami světa kvůli údajným čínským kybernetickým útokům na americké firmy a instituce nebo kvůli čínským územním nárokům v Jihočínském moři.

Spolupráce místo soupeření

Obama při přijetí čínského prezidenta slíbil, že při rozhovorech budou „upřímně“ hovořit i o neshodách mezi Washingtonem a Pekingem, včetně kybernetické špionáže nebo lidských práv.

Obama řekl, že obě země jsou úspěšnější, když jejich firmy spolu soutěží na rovném hřišti a když jsou dodržována lidská práva.

„Nemáme jinou volbu než usilovat o oboustranně výhodnou spolupráci,“ odpověděl pak čínský prezident. Po uvítacím ceremoniálu se oba státníci odebrali k rozhovorům do útrob Bílého domu.